Ferraris bekräftar ett intresse för IndyCar

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett sänkt budgettak i F1 kan tvinga Ferrari att tänka om.

Och ta klivet in i USA.

– Jag kan bekräfta att vi tittar på IndyCar, säger teamchef Mattia Binotto.

Inför 2021 skulle F1 införa ett budgettak på 1,75 miljarder kronor, men på grund av den rådande pandemin har budgettaket sänkts ytterligare till 1,45 miljarder kronor.

Även om det finns ett antal undantag den nya begränsningen så krävs det en nedbantning för de stora teamen. Det tvingar dem att tänka om vilket kan betyda att Ferrari startar en satsning på IndyCar, som i sådant fall ska komplettera F1.

– Ferrari har ett stort socialt ansvar för våra anställda och vi vill säkerställa att de har arbetsplatser att gå till även i framtiden, säger Ferraris teamchef Mattia Binotto till Sky.

– Därför har vi börjat undersöka alternativa program, Jag kan bekräfta att vi tittar på IndyCar som ett alternativ.

Inte första gången Ferrari tittar mot IndyCar

Det är inte första gången som Ferrari visar ett intresse för amerikansk formelbilsracing, under 1980-talet var Ferrari nära att gå in i den dåvarande CART-serien, men det blev aldrig någonting av den satsningen. För att det ska bli allvar av satsningen denna gång krävs bland annat att reglerna i IndyCar ändras, nu tävlar serien med ett enhetschassi från Dallara och det finns bara två motorleverantörer (Honda och Chevrolet). et är inte troligt att Ferrari skulle kliva in i en serie där man tvingas köra med ett chassi från en annan italiensk tillverkare eller en motor från en konkurrerande tillverkare. Istället skulle IndyCar behöva öppna upp för ytterligare en tillverkare, något som bland annat Mario Andretti, världsmästare i F1 och Indy 500, har hyllat i Gazetta dello Sport.

Foto: Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN

– De vore otroligt om Ferrari kunde vara med, inte bara som motortillverkare utan även med ett eget chassi, säger han till den italienska tidningen.

– Jag ska föreslå det för både Mattia Binotto och Roger Penske.

Än så länge pågår inga officiella samtal mellan Ferrari och IndyCar med ägaren Roger Penske, men intresset från den italienska tillverkaren finns där. Precis som ett intresse för andra mästerskap.

– Vi tittar också på WEC och andra mästerskap och måste ta det bästa beslutet för vårt team, säger Mattia Binotto.

– Hos Ferrari har vi anpassat vårt team efter den budgetgräns som sattes för ett år sedan, men när det görs ytterligare en sänkning av budgeten så tvingas vi se över vår struktur, våra medarbetare och vår organisation igen.

Förarkarusellen i F1 inför 2021 - lista med team för team

Foto: Matt Slocum / TT
Pocono raceway.
Publicerad:

LÄS VIDARE