Motorsport

Juan Manuel Correa gör comeback i Formel 3

20 månader efter skräckolyckan på Spa-Francorchamps

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

I augusti 2019 omkom Antoine Hubert i en fruktansvärd olycka på Spa.

Juan Manuel Correa överlevde med svåra skador.

Efter 20 månader är han tillbaka inom motorsporten.

– Jag har inte nått mitt mål bara för att jag sitter i en racerbil igen, utan det gör jag när jag har tagit mig till Formel 1, säger han.

Den fruktansvärda olyckan inträffade under en deltävlig i Formel 2, mästerskapet under Formel 1, en lördag på Spa-Francorchamps i Belgien 2019. Amerikanen Juan Manuel Correa och fransmannen Antoine Hubert kolliderade i en hög hastighet.

– Jag kommer ihåg smällen, jag minns att jag försökte häva mig ur bilen med mina egna händer. Jag minns också att om jag hade haft ett vapen i handen hade jagskjutit mig själv bara för att slippa den fruktansvärda smärtan. När räddningspersonalen kom bad jag dem att söva mig och jag minns uttrycket i deras ansikte när de såg mitt ben. Då visste jag att det inte var bra, säger Correa till tyska Sport1.

Correa mot comeback i Formel 3

Hubert överlevde inte kollisionen. Correa skadades svårt och låg i koma under flera veckor. Han hade svåra invärtesskador på lever och lungor, frakturer på två ryggkotor och stora skador på sina ben. Det högra benet var så svårt skadad att en läkare ansåg att det hade varit bättre att amputera det.

Det vägrade racerföraren. Han hade bestämt sig för att ta sig tillbaka till racingen.

– Läkarna satte in en titanplatta i det vänstra benet redan dagen efter olyckan och det är inte helt bra än, men det var mitt högra ben som tog den stora smällen. De tio centimetrarna längst ner på benet var förstörda, läkarna gjorde en ny fotknöl av det som var kvar. Sett till rehabiliteringen hade en amputering varit enklare, men jag ville kunna trycka ner gaspedalen igen, säger Correa i intervjun.

Blir aldrig återställd

I helgen får han möjligheten. Han är tillbaka på racerbilen och han är tillbaka i tävlingssammanhang. 20 månader efter olyckan tävlar han i Formel 3, som är en av supportklasserna till Formel 1.

Olyckan påverkar honom fortfarande, han har fortsatt nedsatt funktion i sin fot och det kommer att påverka honom under resten av hans liv.

– Skadorna i mitt ben går inte att reparera, framförallt är den höga fotknölen väldigt svårt skadad och därför är rörligheten försämrad och det kommer inte att bli bättre. Troligen blir det sämre med tiden, men som tur är är jag tillräckligt återställd för att kunna gasa igen, berättar han.

Han räknar med att han kommer att tappa varvtid eftersom han ännu inte kan ge det tryck som krävs vid inbromsningarna, men räknar med att kunna förbättra det under säsongen tillsammans med ART.

För Juan Manuel Correa glädjen att vara tillbaka i bilen är större än rädslan för en ny olycka.

Den har gjort att han gått segrande ur den svåra fysiska och mentala kamp han har utkämpat det senaste åren. Med envishet och tålamod tar han sig nu an den svåra vägen för att en dag återigen få tävla i Formel 2 och så småningom nå den stora drömmen om Formel 1.

F1-comeback för Romain Grosjean - och snacket inför Spanien GP

Foto: Bryn Lennon / Getty Images Europe

Foto: Bryn Lennon / Getty Images Europe

Annas motor - veckans snackisar 8 maj 2021

Pole position

Juan Mauel Correa

22-åringen är tillbaka i racerbilen. Det är en stor seger för honom, men även för motorsporten.

2) Lewis Hamilton

En stor seger i Portugal och nu väntar Spanien GP i Barcelona, en bana där pole position ofta räcker för en seger.

3) Oliver Solberg

Han får återigen chansen i WRC. Denna gång i Italiens VM-rally på Sardinien i början av juni.

4) Red Bull

F1-teamet gör en storsatsning inför 2022 och värvar ytterligare fem med arbetare från Mercedes till sin nya motoravdelning.

5) Scott Dixon

Den regerande mästaren toppar IndyCar när mästerskapet nu går in i ”Month of May” som avlutas med Indy 500 där dubbla poäng delas ut.

6) Ott Tänak

Hyundai förlänger med så väl Tänak som Thierry Neuville och storsatsar inför 2022. Vågar vi hoppas på att Oliver Solberg får köra teamets tredje bil i WRC hela 2022?

7) Johan Kristoffersson

Den regerande världsmästaren i rallycross leder RallyX Nordic efter den första deltävlingen. Han ska även tävla i Höljes nästa helg.

8) Lukas Sundahl

Han ska försöka ta sin fjärde titel i Porsche Carrera Cup som startar på Ring Knutstorp i helgen. Gästförare är Fredrik Ekblom.

9) VM i rallycross

Det pratas om att Sveriges VM-deltävling flyttas fram, arrangören vill ta in publik för att klara ekonomin.

10) Romain Grosjean

Efter den otäcka olyckan i Bahrain lovade Mercedes teamchef Toto Wolff fransmannen ett F1-test med Mercedes. Det ska genomförare i Frankrike i juni.

Motorstopp

Depåmissarna

Förra helgen var tung för de svenska killarna i IndyCar, framförallt berodde det på stora problem i depån. Nu krävs det bättring inför Indianapolis GP och klassikern Indy 500.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Juan Manuel Correa berättar om olyckan på Spa

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 3

Formel 1