Ericsson: Det var väldigt svårt

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ösregn inför Japans GP

Ericsson hade nionde bästa tid på ena träningen.
Foto: Foto: AP
Ericsson hade nionde bästa tid på ena träningen.

F1-helgen i Japan inleddes i regn.

Ännu mer regn och ösregn.

– Det var väldigt svårt, säger Marcus Ericsson.

Det regnade under båda träningarna inför Japans GP på Suzuka, vilket gjorde att det inte var allt för mycket aktivitet på banan. Under det första passet var Carlos Sainz, Toro Rosso snabbast (1:49.434 ).

– Det var väldigt speciellt fö rmig, det är första gången jag varit snabbast under ett träningspass i F1, säger spanjoren.

Under det andra passet var det Daniil Kvyat, Red Bull, som var snabbast med 1:48.277. Hans tid var därmed dagens snabbaste, men med tanke på omständigheterna säger den inte speciellt mycket.

– Det var otroligt halt på banan när regnet tilltog, säger ryssen enligt motorsporttotal.

– Det blev hela tiden större och större problem med vattenplaning och det blev allt svårare att bara hålla bilen på banan. Dessutom är banan ganska smal vilket gör att det var väldigt lätt att göra misstag i vissa kurvor. Ärligt talat så betyder de tiderna vi körde på idag ingenting överhuvudtaget.

Hamilton utan plan

Nico Rosberg, Mercedes, var näst snabbast (+0,023) under det andra passet och Lewis Hamilton trea (+0,576).

– Jag tycker nog att tiderna är representativa för läget. Just nu ligger vi före Ferrari, men när det är blött så är allt upp och ner. Vi får se hur det ser ut när vägbanan är torr, säger Rosberg medan hans teamkollega Hamilton är betydligt mer osäker.

– Jag har ingen plan alls. Det var helt enkelt för halt, blött och det var vattenplaning överallt, säger VM-ledaren.

– Det var inte de bästa förhållandena. Vi ville inte alls ta några risker idag, det ger oss ingenting om vi skadar bilen eller växellådan.

Svårt för Ericsson

Marcus Ericsson var nionde man på den första träningen och 13:e på den andra. Han hade precis som alla andra förare problem i regnet och Sauber skriver i ett pressemddelande  att man hade problem att ens genomföra det planerade programet

– Vi kunde varken genomföra de aerodynamiktester vi hade tänkt eller förbereda oss inför racet på något annat sätt, skriver teamet och Marcus Ericsson bekräftar att det var två mycket tuffa träningspass.

– Det var väldigt svårt, säger Marcus Ericsson.

– Vi kunde köra flera varv på intermediates och regndäck och samla viktig information, men enligt väderprognosen ska det vara torrt under resten av helgen.

Den tredje träningen avgörs natten till lördag och kvalet startar klockan 08.00 imorgon bitti.

Publicerad: