Dramat bakom silvret

Publicerad 2015-02-20

Började tvivla på sig själv – vände allt med hjälp av Grip: ’Tydlig anspänning’

Dygnet före Stina Nilssons VM-silver var ­dramatiskt.

Före start började 21-åringen tvivla på sig själv, men hjälptes av förbundskaptenen Rikard Grip.

– Det har tydligt synts att hon har haft en anspänning, säger han.

Klockan halv nio på kvällen stiger sorlet över Stora torget i Falun till ett jubel. Temperaturen har sjunkit strax under noll och tusentals personer står framför scenen och applåderar.

Trots att norrmännen har tagit två guld och två brons på VM:s första tävlingsdag är hyllningarna riktade mot en svenska. Hon heter Stina Nilsson, är 21 år gammal och har vunnit VM-silver på hemmaplan.

Efter prisceremonin utstrålar den Malungsbördiga åkaren självsäkerhet och lugn, som om det vore vilken torsdag som helst.

– Folk har försökt dra in mig i ”åh, det är VM om två dagar”, men jag har varit precis där, på den tidspunkten, säger Nilsson och förklarar att det inte har funnits plats för tvivel under tävlingen.

– Om en sådan tanke skulle pluppa in skulle den studsa ut lika fort, för det är så fullt härinne med saker som är viktiga.

Förbundskapten Rikard Grip beskriver den mentala ansträngningen som har krävts av Stina Nilsson. För två år sedan var hon en 19-årig VM-debutant, utan förväntningar på sig, som ändå gick till final. Två år ­senare har hon varit ett av Sveriges största medaljhopp inför Falun-VM, trots att hon inte har fyllt 22.

”Inte nervositet”

Grip har imponerats av hur den unga åkaren har hanterat pressen, men medger att den till slut drabbade också Stina Nilsson.

Utan att fansen eller journalisterna kände till det utspelades dramatiska timmar fram till tävlingen.

– Det har tydligt synts i dag att hon har haft en anspänning. Och i går också, säger förbundskaptenen och preciserar:

– Med vissa av hennes funderingar var det mer anspänning än det var relevans i det hon funderade på.

Vad gjorde du för att ­stötta?

– Det handlade om att prata med henne om det, och framför allt få henne att vara trygg i att hon är i bra slag. Det är ofta det man tvivlar och blir osäker på, om det känns bra eller inte. Man börjar fundera. Vi fokuserade på detaljer vi har jobbat på i teknik för att koppla bort de andra delarna.

Var det nervositet hon kände?

– Nej, inte nervositet, det var snarare så att hon uttryckte att hon var osäker på hur det kändes.

Grip berömmer Nilssons starka psyke. Få hade klarat att gå från tvivel på sig själv till VM-silver på ett dygn, tror han. 

En nyckelperson är den mentale tränaren Rune Gustafsson som Stina jobbat med sedan hon var tolv år gammal. De två träffas ett par gånger per år, men hörs på telefon desto oftare. 

På onsdagsmorgonen hördes de en sista gång. Stina Nilsson ville reda ut några besvärliga tankar, men sedan ha ett dygns tystnad från den mentale tränaren.

– Hon tog upp lite vad det skulle bli för väder, vad vallarna ska göra, men jag sa ”hallå Stina, det är 30 timmar kvar! Du kan inte påverka dem, vädret är lika för alla!”. Stina har blivit jätteduktig på att minimera risken för mentalt spillage, säger han.