Schelin: "Det bästa slutet ever"

Publicerad 2016-05-26

Fischer brände i straffdramat – Schelin fick drömavslut

REGGIO EMILIA/STOCKHOLM. Wolfsburg hade ett järngrepp om Champions League-finalen.

Då brände Nilla Fischer sin straff och gav tillbaka övertaget till Lyon som kunde avgöra.

Det franska laget är bäst i Europa och Lotta Schelin fick avsluta sin tid i Lyon med den finaste av klubbtitlar.

– Det är bästa slutet ever, säger Lotta Schelin till Sportbladet.

Sett till matchbilden blev Wolfsburg överkört och borde kanske förlorat finalen i Champions League med flera mål.

Men Lyon, som krossat och mer eller mindre förnedrat allt motstånd (9–0, 9–1, 9–1, 8–0 i de tidigare slutspelsomgångarna) fram till kvällens möte, fick det inte att lossna i italienska Reggio Emilia.

Fransyskorna fick visserligen utdelning tidigt genom Ada Hegerberg som störtade fram och tryckte in 1–0 efter knappt tio minuter av matchen.

Men trots fortsatt massivt spelövertag blev det inga fler mål. I stället klev Wolfsburg upp allt högre med kvarten kvar att spela – och fick hål på Lyon i den 88:e minuten.

Alexandra Popp stod för ett mäktigt nickmål, tryckte in bollen med pannan efter att ha vunnit duellen med målvakten Bouhaddi – och säkrade en förlängning mot ett chockat Lyon.

Vände i straffläggningen

Trots en mindre chanskavalkad åt båda håll blev förlängingen mållös och finalen fick avgöras på straffar.

Där såg Wolfsburg ut att dra det längsta strået. Mittbacken Nilla Fischer steg fram i den fjärde straffomgången för att ge laget chansen att avgöra i omgången därpå – men missade.

Lyons Bouhaddi räddade en svag straff från den svenska lagkaptenen – och även den efterföljande från Elise Bussaglia.

Något som gav Saki Kumagai läge att avgöra hela tillställningen för Lyon. En chans hon förvaltade på bästa sätt.

Japanskan skickade säkert bollen i nät och avgjorde finalen efter ett gastkramande drama.

– Det är så sjukt bra. Det var så dramatiskt. Det var inte menat att det skulle gå på annat sätt, säger Lotta Schelin som på grund av sviter av en lårkaka inledde på bänken.

"Känslorus efteråt"

Svenskan byttes in i slutet av andra halvlek och hade ett jätteläge att avgöra i förlängningen. Men bollen smet förbi hennes fötter från bara någon meter från mållinjen.

Vad kände du när du byttes in?

– Att vi bara skulle hålla skiten och stänga igen och vinna på 90 minuter. Efter 1–0 blev det att vi inte spelade vårt spel, vi brukar aldrig backa hem, säger Schelin.

I straffläggningen höll Schelin nerverna i styr och satte bollen säkert från elva meter. Till slut fick hon kliva av planen som segrare och efter åtta år i klubben, med en optimal avrundning, gick det inte att hålla tillbaka tårarna.

– Det kom på en i känsloruset efteråt. Det har varit tufft, men det är bara så härligt ändå. Det är bästa slutet ever, så jag är nöjd.

Kramade om Fischer

Anfallaren fick avsluta sin tid i klubben med att vinna den största av klubblagsturneringar för tredje gången i ordningen.

Efter straffavgörandet gav 32-åringen sin svenske landslagskamrat Nilla Fischer, och även den andra straffsumparen Elise Bussaglia, en lång kram.

– Vad fasen. Man vet hur det är. Elise är en nära vän. Båda missar straffarna och det blir avgörande. Man vet hur sjukt tufft och taskigt det är, att vara i en sådan positon är inget roligt. Det är två vänner som man har hjärta nog till att känna mycket för.

Många som varit med och avgjort en CL-final hade nog bara firat med sitt lag.

– Ja, men jag tycker bara att det är viktigt. Det är två personer som gör sjukt bra ifrån sig och jag vet hur tungt det måste vara.

Lyon fick i och med straffsegern revansch mot just Wolfsburg efter finalförlusten 2013 då det tyska laget vann med 1–0.