”Det är en helt världsfrånvänd fråga”

VM i Åre 2019: Alpinchefen ilsknade till på Pernilla Wiberg

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Tommy Eliasson Winter och Pernilla Wiberg i SVT-studion.
Foto: SVT
Tommy Eliasson Winter och Pernilla Wiberg i SVT-studion.

ÅRE. Landslagets fartsatsning diskuterades i SVT. 

Då blev det dålig stämning mellan alpina chefen Tommy Eliasson Winter och Pernilla Wiberg. 

– Jag tycker att det är för dåligt. Hela intervjun går ut på att försöka sätta dit oss, säger Eliasson Winter till Sportbladet. 

För tre år sedan startade alpina landslaget en ny fartsatsning. Målet var bland annat att ha åtta åkare på start i fartgrenarna under VM i Åre. 

Så ser det också ut att bli. 

Målet att ta medalj på VM 2019 och ha en segrare i Kitzbühels störtlopp 2021 blir kanske svårare att nå. När ämnet diskuterades i SVT:s magasin från alpina VM blev stämningen uppeldad och alpinchefen Tommy Eliasson Winter surnade till på Pernilla Wibergs fråga.

– Har ni några verktyg för att kunna se vilka ungdomar som verkligen älskar fart? För det måste man göra för att bli duktig i fart, undrade Wiberg.

– Pernilla, hur tänker du att man ska kunna se om ungdomar älskar fart? Det är en världsfrånvänd fråga. Det är helt orimligt, svarade Eliasson Winter.

”Oartigt mot våra åkare”

När Sportbladet når alpinchefen efter sändningen är han kritisk till hela intervjun.

– Jag tycker att det är för dåligt. Det är oförberedda och helt substanslösa frågor. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara? Jag tycker att det är synd. Vi hade kunnat prata om fart och lyfta intresset i stället. Det där skapade bara dålig stämning, säger Tommy Eliasson Winter.

– Sedan tycker jag att det är oartigt mot våra åkare dagen efter att de (super G-herrarna) har gjort bra resultat. Det är dessutom flera tjejer som gör framsteg.

Du tycker inte att det finns fog för att ifrågasätta fartsatsningen? 

– Man kan alltid göra saker bättre. Men att vi förväntar att ta medalj i Åre nu är felaktigt, det var för att vi hade Kajsa Kling och det har vi inte längre. Vi har varit väldigt tydliga med att det är en breddsatsning och att det skulle ta tid. När vi började var vår 15:e bästa kille rankad 617, nu är han rankad 320. På tjejsidan var det 419 och nu är det 207. Det innebär att vi har gjort enorma framsteg systemmässigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE