Norge vann handbolls-EM

Första guldet sedan 2016

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Utan Nora Mørk hade Norge missat medalj i två raka mästerskap.

Med måldrottningen tillbaka efter sin tionde knäoperation är Norge tillbaka på tronen.

– Jag är sjukt stolt och vill tacka alla som hjälpt mig på vägen, säger en mycket rörd Mørk i TV6 efter finalsegern mot Frankrike.

Handbolls-EM:s två bästa lag möttes i en logisk final på söndagskvällen i Herning i Danmark: Norge och Frankrike.

Norge, som så ofta varit bäst på att hålla nere de tekniska felen med drygt 8 i snitt per match i EM, inledde finalen med att leverera fyra tekniska fel på sex minuter och Frankrike kunde ta ledningen med 4–2.

Men när Frankrike fick två snabba utvisningar tappade man initiativet. Norge steppade upp försvaret, målvakten Silje Solberg spikade igen, fransyskorna körde fast helt och 2–4 blev 7–4 till Norge på sex minuter. När sedan det franska anfallsspelet havererade helt och man inte gjorde mål på åtta minuter kunde norskorna gå ifrån till 11–6 som blev 14–10 i paus.

Bytte målvakt och försvarsspel

När lagen kom ut till andra halvlek hade Frankrike bytt målvakt till Cleopatre Darleaux och försvarsspel till en 5–1-variant. Darleaux storspelade och norskorna stressades av det offensiva, franska försvaret. Efter 49 minuter hade Frankrike kvitterat (17–17).

Sista tio minuterna blev dramatiska efter imponerade målvakts- och försvarsspel från båda lagen.

Ödesdiger bytesmiss

Frankrike gjorde en ödesdiger miss när spelmotorn Grace Zaadi stod för ett felaktigt byte med 4,5 minuter kvar och 21–20 till Norge. Världsstjärnan fick därmed sin tredje utvisning och diskvalificerades för resten av matchen.

Frankrike gjorde inte fler mål utan Norge kunde vinna finalen med 22–20 och ta sitt första guld sedan 2016, då de vann EM. Efter det förlorade man VM-finalen 2017 mot Frankrike och missade sedan medalj i både EM 2018 och VM 2019.

– Vi har tagit tillbaka tronen. Det är helt sjukt, säger Nora Mørk, som till och med kunde kosta på sig att missa ett straffkast i slutsekunderna.

Rörd måldrottning

Hela EM:s måldrottning Mørk har missat två raka mästerskap på grund av dubbla knäskador och då har norskorna alltså också missat medalj. Men med Mørk tillbaka i laget, efter sammanlagt tio(!) knäoperationer under karriären, blev norskorna vinnare igen.

– Jag är sjukt stolt och vill tacka alla som hjälpt mig på vägen, utan dem hade jag inte stått här, säger en mycket rörd Mørk i TV6.

Foto: TV6

– Jag visste att det skulle gå att komma tillbaka men det känns helt overkligt.

Mørk gjorde några viktiga mål i slutet men det var målvakten Silje Solberg som var den stora finalhjälten (46 i räddningsprocent).

– Hon stod sinnessjukt bra, säger Mørk om Solberg.

Norge har nu vunnit åtta av de senaste tolv europamästerskapen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sportbladets all star-lag i EM

Jury: Johan Flinck

Målvakt: Sandra Toft, Danmark.

Vänstersex: Camilla Herrem, Norge

Vänsternio: Estelle Nze-Minko, Frankrike

Mittnio: Stine Oftedal, Norge

Högernio: Nora Mørk, Norge

Högersex: Jovanka Radicevic, Montenegro

Mittsex: Pauletta Foppa, Frankrike

Försvar: Kari Brattset, Norge

Tränare: Nenad Sostaric, Kroatien.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE