CASTELLÓN DE LA PLANA. En lobb i slutsekunderna räddade en svensk bragdpoäng mot Norge.

Men Sverige är inte klart för VM-kvartsfinal även om man slår Rumänien.

Blågult kan åka ur VM utan att ha förlorat en match.

– Det är ju...helt sjukt, utbrister Linn Blohm när Sportbladet ger henne förutsättningarna.

Det sena krysset kan visa sig vara en mycket viktig poäng för att nå kvartsfinal i handbolls-VM.

Norge ledde som mest med fyra mål i andra halvlek, och avslutningen blev högdramatisk.

Med mindre än två minuter kvar låg Sverige under med två bollar. Men två sena mål gjorde att det blev oavgjort 30–30.

– Bragdartat, säger experten Claes Hellgren i Viaplay.

Kvitterade med fyra sekunder kvar

Olivia Mellegård lobbade in kvitteringen med endast fyra sekunder kvar.

– Vi skulle köra en ”japan”, jag till Jamina, men så såg jag att hon blev kvar ute så då fick jag skjuta, säger Mellegård.

– Jag bestämde mig i luften att jag skulle lobba. Sen satt den och det var bara att kuta ner till de andra och jubla.

Olivia Mellegård satte kvitteringen med fyra sekunder kvar.

Så går Sverige till kvartsfinal

Inför den sista omgången har Sverige en poäng mindre än Nederländerna och Norge, men de båda lagen möts.

Men Sverige är otroligt nog inte klara för kvartsfinal även om man vinner mot Rumänien på måndag.

Man måste vänta in resultatet mellan Norge och Nederländerna i den allra sista matchen på måndagskvällen.

Skulle Norge och Nederländerna spela oavgjort och samtidigt göra 32 mål eller mer så åker Sverige ut. I sådana fall går Norge och Nederländerna vidare i kraft av fler gjorda mål i inbördes möten.

I så fall missar Sverige kvartsfinal utan att ha förlorat en match (fyra segrar och två oavgjorda).

Men om vi förutsätter att Sverige vinner mot Rumänien så är man vidare så länge Norge–Nederländerna får en segrare eller det blir oavgjort med 30–30, 29–29 och så vidare.

Om det blir 31–31? Då måste Sverige ha vunnit med tre mål eller mer mot avsågade Rumänien för att gå vidare.