Thorén: Orimlig mental belastning

Uppdaterad 2022-01-30 | Publicerad 2022-01-29

ZHANGIJAKOU. Låt oss lägga covidprotokoll, CT-värden, sprickande bubblor och FFP2-masker åt sidan en kort stund.

För i OS-området de kinesiska bergen sitter ung svensk man isolerad.

Leo Johansson är 22 år.

Den mentala belastningen debutanten tvingas bära i sitt första mästerskap är orimlig – och kanske onödig.


MISSA INTE: Ta ut ditt dröm-team på skidor. Tävla i Skid Manager


Skidstadion i Zhangjiakou badade under lördagen i solsken och de knarrade från stavtagen när OS-åkarna testade de hårda skejtbäddarna.

Ringarna på kullen mitt emot läktaren och stadions utformning påminde mig om OS-arenan i Sotji 2014.

Kisande kunde jag föreställa mig Charlotte Kalla guldjaga i stafetten uppe på hyllan.

När jag öppnade ögonen, tittade närmare kom OS-drottningen i makligt tempo, som sig bör första dagen på plats i en ny tidszon.
Det kändes fint att svepas med av de sportsliga minnena och lyfta blicken för att se hur OS-slingorna här i Kina, med sitt krävande upplopp, kommer att gynna kapacitetsåkare.

OS är stort och det var glädjen och förväntningarna över att vara utvald att delta som glittrade från Leo Johansson ögon i flygplatsstolen i vännernas sociala flöden under torsdagen.

Den unge skidåkaren från Falun, som tog oss alla med storm under den nationella premiären i Gällivare i november, hade haft en tuff resa till avgången i Oslo.

Han testade positivt för covid och missade landslagets läger i Italien, men bedömdes då han varit symptomfri och testats negativt sex gånger (!) i Sverige som OS-klar. Framme i Kina väntade istället en ny virusmara.

Positivt test på flygplatsen, nya positiva tester i OS-byn innan Leo Johansson fördes bort av personal i skyddsmundering.

”Han kördes iväg i en bil till ett isoleringshotell i närheten. Vi får inte träffa honom, han får sitta där och får mat levererad till sig”, säger landslagschefen Anders Byström.

Leo Johansson testade positivt efter flygresan till Peking.

”Tror inte det är smittsamt”

Verkligheten på första mästerskapet har blivit brutal. Tankarna, ovissheten och kanske skuldkänslor som Leo Johansson tvingats möta i sin karantän är orimliga. Hotellet han stängs in på är av hög komfort, men lyx är ingen medicin mot oro för sin egen del och vännerna.

Frågan är om Leo Johansson ens borde åkt till Kina, sittandes mitt i herrlaget. Skulle ledningen och SOK tagit höjd och låtit honom stanna hemma med sin post-covid-tid. Men å andra sidan: hade du och jag stannat hemma från jobbet om vi varit symtomfria och testat negativt flera gånger? Tveksamt.

Ambitionen från landslagsledningen har hela tiden varit att testa till avgång. Leo Johansson har hålligt sig till råden från sin omgivning och landslaget har följt protokollet.

– Läkarna säger att de absolut inte tror att det är smittsamt, säger Anders Byström om Leo, som är frisk och i bra form.

Det finns inför OS en debatt kring testgränserna. SOK:s medicinska chef på plats Jakob Swanberg berättade häromdagen att den kinesiska arrangören gått med på det internationella önskemålet om att göra PCR-testerna mindre känsliga så gamla virusrester inte ger utslag och hindrar friska deltagare från att tävla.

Norska Olympiatoppen agerade under lördagen och tog kontakt med IOK. Detta efter att tre av truppens ledare testat positivt utan symtom och från tidigare konstaterad covid, vilket innebär att totalt tio personer berörs av begränsningar.

Om den medicinska framstöten kan bli Leo Johanssons räddning återstår att se.

I väntan på de beskeden laddar den svenska truppen i en bubbla som fått en spricka.

Calle Halfvarsson och Marcus Grate bedöms ha haft närkontakt med Leo Johansson. Deras OS-uppladdningen inskränks socialt till att de endast får hänga med sig själva och testas två gånger om dagen. Det vore märkligt om ingen annan åkare känner ett sting av oro – viruset är deras främsta fiende.

Vi närmar oss en absurd nivå av anspänning när folk från hela världen landar in och i Peking, Yanding och Zhanggijakou växer en spänd väntan.

De pandemiska spelen i en nation kritiserad för sin brist på mänskliga rättigheter ska genomföras.

Frågan är vilka som till slut får vara med.