Facit: 3 segrar på 13 mästerskapsmatcher

VM kan bli Signells sista mästerskap

Av: Johan Flinck

Publicerad:

BIETIGHEIM-BISSINGEN. Sverige förlorade VM-premiären och har bara vunnit 3 av 13 mästerskapsmatcher under Henrik Signell.

VM kan bli hans sista mästerskap.

– Det här jobbet är avhängt på att man gör resultat och vinner matcher, säger Signell vars kontrakt går ut till sommaren.

Foto: TT

Sverige förlorade VM-premiären mot Polen med 33–30 (17–15) sedan framför allt målvakts- och försvarsspelet, som imponerat så stort i genrepet mot Danmark, havererat.

– Vi gjorde 30 mål framåt så det var inte där vi hade problemet. Vi var passiva och reagerade i stället för agerade i försvaret, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Polens avgörande ryck kom efter 37 minuter. Då tog Sverige ut målvakten när man hade en spelare utvisad och Polen kunde skjuta in tre raka mål över hela plan i Sveriges tomma kasse på 1,5 minut: 23–19, 24–19, 25–19.

– Vi måste lära oss byta. Helt plötsligt blev det ett jättestort problem att byta in målvakten – i ett oerhört viktigt läge. Vi blev oerhört lidande av det och förlorade ju matchen med tre mål, säger Nathalie Hagman.

Var andravalet

Förlusten var ännu en i raden i ett mästerskap under Henrik Signell.

Han gör sitt tredje mästerskap och efter de två inledande segrarna mot Argentina och Sydkorea i Rio-OS har man bara vunnit en match: EM-premiären i fjol mot Spanien. Totalt har Sverige bara vunnit 3 och spelat kryss i 2 av 13 mästerskapsmatcher.

Däremellan har man vunnit fyra av fyra kvalmatcher.

Signell, som var andravalet bakom Helle Thomsen, tillträdde våren 2016 och hans kontrakt går ut till sommaren.

– Vi har haft ett samtal och det lyder att vi ska ha ett nytt samtal kort efter VM, sa Signell när Sportbladet pratade med honom dagen före premiären.

Tror du VM blir avgörande för din fortsättning?

– Det tror och antar jag, från bådas sidor. Det här jobbet är avhängt på att man gör resultat och vinner matcher. Där har vi alla olika krav och förväntningar.

”Kontinuitet viktigt”

– Jag vill känna att det finns en potential framöver och att jag känner att jag har något att ge. Detsamma gäller förbundet.

Känner du extra press?

– Nej, det gör jag inte. Däremot är vi alla väldigt revanschsugna.

Har du någon känsla vad förbundet vill?

– Ja, det har jag.

Och det är?

– De är inne på samma spår: fortsätter det gå bra så ser de det på samma sätt som hela laget och vi i staben gör – att kontinuitet är viktigt, sa Signell på fredagen.

Revanschchans redan på söndag

Landslagschefen Lasse Tjernberg på lördagsförmiddagen:

– Vi vill ha ett lugn och en kontinuitet runt laget och en fortsatt sportslig progression. Efter VM har vi fler ingredienser i det snacket. Vi har inte satt VM som ett slags examen inför en ny diskussion.

Gynnar det Signell att det varit många förbundskaptensbyten på kort tid före honom?

– Den bedömningen får du göra. Vi vill ha kontinuitet. Sen får man tolka det hur man vill.

Redan på söndag kväll kan Signell och laget få revansch. Då ställs man mot Ungern i en, på förhand, ny 50/50-match.

Publicerad:

LÄS VIDARE