Blev sportkommentator – trots Tourettes syndrom

Uppdaterad 2018-10-27 | Publicerad 2018-10-26

Christoffer Pihl-Svensson.

Han har förolämpats och mötts med tvivel hela livet på grund av diagnosen Tourettes syndrom.

Ändå har Christoffer Pihl-Svensson, 26, lyckats med drömmen att bli sportkommentator.

– Oddsen har inte direkt varit på min sida, säger han till GP.

”Rycket, spasse, ticsbarn.

Glåporden har varit många genom åren.

Sedan jag var 7 år gammal har jag haft ofrivilliga muskel och nervryckningar i 80% av kroppen samt vokala tics, men trots detta så har drömmarna varit många och stora.”

Så inleder Christoffer Pihl-Svensson ett Facebook-inlägg där han berättar om kampen att förverkliga drömmen om att bli sportkommentator trots att han är diagnostiserad med Tourettes syndrom, en sjukdom som yttrar sig i ofrivilliga muskelryckningar och vokala tics.

– För vissa kan det arta sig som så att de skriker olika ord och så, men för många och för mig har det varit ryckningar, blinkningar och att det kommer konstiga ljud och läten, utvecklar Christoffer Pihl-Svensson när pratar med GP.

Som många andra med diagnosen har Christoffer mötts av skepsis och fördomar. Men nu har han fått uppdrag på Sportsground där han bland annat kommenterar innebandy, handboll, fotboll och hockey.

”Fördomar har krossats helt”

Han menar till och med att sjukdomen drivit på drömmen, för att dölja ljud och läten har han i stället börjat mumla klassiska referat i olika tonlägen.

”Jag har stött på fördomar om att det blir en svår sak att genomföra sändningar när det kan komma ofrivilliga ryckningar blinkningar eller ett ljud från ingenstans, men dessa fördomar har krossats helt!”, skriver han.

Men för GP berättar han om en lärdom han dragit: ha aldrig mössa.

– Jag gjorde en rolig tv-intervju med en tränare i bandy. Innan inslaget började så fick jag några ryckningar, och det var kallt ute så jag hade mössa på mig. Mössan åkte längre och längre ner, till slut var den för ögonen, det såg lite kul ut, men numera har jag inte mössa alls på mig, även när det är kallt. Det är säkrast, säger Christoffer Pihl-Svensson.

Följ ämnen i artikeln