Publicerad:
Uppdaterad:

Dino Beganovic, 15, klar för Ferrari

Svensken uttagen i Driver Academy

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dino Beganovic, 15, får en drömchans.

Hos Ferrari.

– Min dröm är att få köra F1 för Ferrari och bli världsmästare med dem, säger han.

Dino Beganovic klar för Ferrari
Foto: Motorsport publication
Dino Beganovic klar för Ferrari

På söndag fyller han 16 år, men redan i dag presenteras som ny förare i Ferrari Driver Academy, vilket är F1-teamet Ferraris juniorprogram. Samma program som stöttat Charles Leclerc fram till Formel 1 och som även stöttar Mick Schumachers satsning mot racingens kungaklass.

– Jag är extremt glad och stolt över att Ferrari Driver Academy har valt att satsa på mig. Jag är oerhört tacksam och kommer ge allt, säger Dino Beganovic till Sportbladet.

– Ända sedan jag var lite har jag drömt om att köra för Ferrari.

Foto: Motorsport publication
Dino Beganovic är bara 15 år, men klar för Ferrari.

Dino Beganovic klar för Ferrari

Via en framgångsrik karriär i karting, där han bland annat vann det svenska mästerskapet 2018 och 2019, samt slutade tvåa i WSK Euro Series, har talangen från Linköping kvalificerat sig för tester med Ferrari Driver Academy. Efter en tuff uttagning fick han också möjligheten att skriva kontrakt med så väl akademin som toppteamet Prema Powerteam. Tillsommaren slutar han i grundskolan och därefter flyttar han ner till Italien och Maranello för att utbildas av Ferrari. Det blir hans utgångspunkt, samtidigt som han tävlar i italienska formel 4 och i tyska ADAC.

– Det var enormt tuffa tester, både fysiskt och mentalt, men det gick väldigt bra och då tog jag mig vidare till nästa omgång. Att det sedan slutade så här är helt fantastiskt. Jag är mållös, vet inte riktigt hur jag ska beskriva hur jag faktiskt mår, säger han.

– När jag nu ska in i min första säsong i formelbilsracing så kunde jag verkligen inte ha fått ett bättre stöd. Det känns otroligt positivt.

Drömmer om en VM-titel med Ferrari

På måndag reser han till Italien och Ferraris högkvarter i Maranello för en veckas fysiska och mentala tester, samt flera olika möten. Han kommer under flera år att vara en del av den satsning som Ferrari och Prema Powerteam har för att hitta talanger som klarar av att ta sig till Formel 1. Målsättningen är att försörja F1-teamet med egna produkter.

– Jag har drömt om att köra för Ferrari sedan jag var liten och nu är min dröm att ta mig till Formel 1, köra för Ferrari och bli världsmästare med Ferrari, säger den snart 16-årige svensken.

I fjol debuterade Charles Leclerc för F1-teamet sedan han utbildats inom Ferrari Driver Academy, i år har hans lillebror Arthur blivit en del av akademin och även Mick Schumacher finns med bland Ferraris talanger. Mick är son till den förre F1-världsmästaren Michael Schumacher och tävlar för Prema i Formel 2 samtidigt som han utbildas av förarakademin.

Samma akademi som Dino Beganovic nu är en del av.

F1-bloggen om Dino, årets bilar och Alonsos framtid

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: