Bandysvepet: ”Då är risken stor”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hammarbys strid med Stockholms stad och det tajta spelschemat har inte undkommit någon.

Och varför är det så olika när matcher skjuts upp på grund av covid-19?

Här är veckans hetaste snackisar.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Zinkendödaren

Stockholms stads har snubblat ordentligt med tankegångarna. När regeringen och folkhälsomyndigheten presenterade de nya rekommendationerna och restriktionerna skulle inte elitidrotten påverkas.

Men risken för att allmänheten skulle planka sig in på ett låst Zinkensdamm var för hög. Isen måste smältas. Trots att utomhusidrott är bättre gällande jämfört med inomhusidrott tvingas Hammarby från Zinkensdamm till Gubbängens bandy- och skridskohall där tre andra elitlag redan trängs under ett otroligt hektiskt schema.

Det hann gå en omgång innan första strulet kom. Tellus och Hammarby var schemalagda att spela hemmamatch samtidigt så bandyproffsen i Hammarby och Broberg fick ta ledigt från jobb och spela match klockan 14.00 en måndag.

När AIK:s damlag egentligen skulle ha tränat.

Hammarby riskerar även att drabbas hårt ekonomiskt, men hoppas där få stöd – av Stockholms stad.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Spelschemat

Den senaste tiden har det tajta spelschemat åter kommit upp på debattbordet. Återigen skjuts matcher upp och ju längre säsongen går blir dessa allt svårare att klämma in.

Något som har fått AIK att gå till attack mot spelschemat. Samtidigt som andra uttrycker oro för hur det här ska gå.

AIK kräver att grundserien förlängs och att SM-finalen senareläggs och flyttas från Uppsala för att ge utrymme till just detta. AIK har tidigare ”hotat” om att lämna walkover just på grund av det tajta spelschemat.

– Det gäller att hinna återhämta sig. Det är gränsfall om det blir flera "varannan dag-matcher" efter varandra, men det ska funka om man är vältränad säger Edsbyns fysioterapeut Bengt Ryhed till Bandypuls.

Bandypuls: Kan det vara skadligt?

– Ja, om man inte är tillräckligt bra tränad. Då är risken stor att man får överbelastningsskador.

Ryssens återkomst (?)

Under annandagsmatchen Sirius–Hammarby avslöjade Sportbladet Plays kommentator Robert Tennisberg att Hammarbys ryss, Alexander Egorychev, lämnar ”Bajen” och Sverige efter skadan han ådrog sig i matchen mot Villa Lidköping. Något som klubben senare bekräftade.

Men trots att skaderapporten från Stockholm talade om en frånvaro på två månader ser den ryske anfallaren snart ut att vara tillbaka på isen igen.

Enligt Bandypuls har han redan skrivit på för en ny klubb i hemlandet och övergången är registrerad och klar i både Sverige och Ryssland.

Coronaprotokollet ?

Tellus–AIK flyttades med bara ett par timmar kvar till matchstart på annandagen. Detta efter att två spelare fått positiva svar för sina covid-19-test under förmiddagen samma dag. De hade börjat uppvisa symtom kvällen innan. Trots det togs inget beslut om att flytta matchen från förbundshåll.

Men bara två dagar senare fick Sandviken sin match mot Bollnäs flyttad på grund av misstänkt smitta då flera spelare i laget uppvisat symtom. Detsamma gällde när Hammarby fick misstankar om smitta innan jul och flyttade matchen mot Västerås.

Varför togs det beslut gällande Tellus–AIK så sent? Vad är det som gäller egentligen?

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.


LÄS MER: Allt om bandy på Sportbladet
LÄS MER: Så spelas elitserien – spelschema
 


Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN