Svensk ultralöpare dömd för dopning

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2018-03-27

Petra Skiöld.

Svensk friidrott har varit hårt drabbat av dopningsfall under de senaste åren.

Nu meddelar friidrottsförbundet att SM-silvermedaljören på ultradistanen 100 kilometer, Petra Skiöld, testat positivt för furosemid och dömts till sex månaders avstängning.

– Detta är djupt beklagligt, säger generalsekreterare Stefan Olsson i ett pressmeddelande.

Svensk friidrott har under de senaste åren drabbats av en rad högprofilerade dopningsfall. Långdistanslöparen Adil Bouafif dömdes för Epo precis som gångaren Andreas Gustafsson (inte en del av friidrottsförbundet, men testade positivt under friidrotts-EM red. anm.) och dessutom präglades ett halvt år av debatten kring Abeba Aregawis meldoniumbruk som senare slutade med friande dom.

Nu har friidrottsförbundet råkat ut för ett nytt fall. Den här gången är det ultralöparen Petra Skiöld som testat positivt för det vätskedrivande medlet furosemid. Testet togs efter att hon slutat tvåa på SM över 100 kilometer i Borås 2017.

– Detta är djupt beklagligt. Vi tar kraftfullt avstånd från all typ av doping och otillåtna preparat inom friidrotten. I det här fallet är det en hypotes att källan för substansen är ett kosttillskott. Detta understryker vikten av den aktivas eget ansvar i vad man får i sig, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

”Kan dölja andra preparat”

I pressmeddelandet står att Skiöld inte själv vet hur hon fått i sig substansen men misstänker att den funnits i ett kosttillskott hon tagit för att lindra menstruationsproblem. Skiöld accepterade en avstängning under utredning och har därmed avtjänat de sex månadernas straff redan.

– Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att vara mycket försiktig med användningen av kosttillskott. Vi avråder alla starkt från det, då de i flera fall har visat sig innehålla förbjudna substanser. Furosemid är vätskedrivande och dopingklassat eftersom det kan användas för att snabbare utsöndra andra preparat, som anabola steroider, och därför kan maskera annan doping. Vätskedrivande preparat kan i tillägg vara hälsofarliga för långdistanslöpare, då de kan göra att personen förlorar alltför mycket vätska under ett lopp, säger Sverker Nilsson, förbundsläkare i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln