Första segern för handikappidrotten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-02

”Det är fantastiskt”

Det tog över 80 år. Men till slut fick en funktionshindrad idrottare bragdguldet.

– Det är fantastiskt. Nu är vi på samma bana som all annan idrott, säger Hans Säfström, sportchef på Handikappidrottsförbundet.

Det slumpade sig så att Hans Säfström på tisdagen var i London, för en första inspektion inför Paralympics 2012. Det blev en nervös förmiddag, inte minst eftersom även simmaren Anders Olsson nämnts som kandidat till bragdmedaljen.

– Vi var lite osäkra på vem av våra kandidater som låg bäst till. Det är lika svårt att jämföra Jonas och Anders prestationer som det är att jämföra Charlotte Kalla med Robert Karlsson, säger Säfström till TT.

– Men det är jättebra att det bara blev en pristagare, ett delat guld hade känts avslaget. Då hade det varit samma sak igen, att man inte vågade jämföra en handikappidrottare med en annan.

”Stor seger”

Jonas Jacobsson är visserligen inte först i världen med att som funktionshindrad vinna en stor utmärkelse i konkurrens med icke funktionshindrade. Till exempel blev rullstolsfriidrottaren Chantal Petitclerc för några år sedan utsedd till årets idrottskvinna i Kanada. Men det är ändå ett stort erkännande, som för bara några år sedan hade varit näst intill otänkbart.

– Jonas var ju med i diskussionen även efter sina prestationer i Aten för fyra år sedan. Men då var tiden inte mogen, säger Hans Säfström.

– Det här visar att vår verksamhet nu är accepterad ordentligt, det är en stor seger för hela Idrottssverige.

Lär väcka debatt

Bragdnämndens beslut lär dessutom på nytt väcka liv i debatten om utmärkelsen ”Årets idrottare med funktionshinder”, som varje år delas ut vid Idrottsgalan.

Inför nästa gala, den 19 januari, finns årets bragdguldsvinnare självklart nominerad. Men bara som funktionshindrad.

Åsikterna går isär, även inom Handikappidrottsförbundet. Vissa idrottare tycker det är en bra lösning, andra har till och med vägrat komma till galan i protest mot uppdelningen.

– Det är en het debatt, men det här öppnar ju möjligheten att man framöver kanske inte ska ha skilda kategorier, säger Hans Säfström.

– Det är i alla fall värt att fortsätta diskussionen.

Följ ämnen i artikeln