Mejla

Stefan Alfelt

Strandberg visade klass – många kan visa mer

Publicerad:
Carlos Strandberg avgjorde med matchens enda mål i Cluj.
Foto: Bildbyrån
Carlos Strandberg avgjorde med matchens enda mål i Cluj.

SPORTBLADET

Hålla nollan och göra mål på bortaplan är ett drömresultat för Malmö i Champions League-kvalet, men fotbollsdrömmar kan som vi vet bli lättflyktiga.

Cluj var långt ifrån en mardrömsmotståndare men en kontring på Stadion kan förändra mycket.

MFF gjorde snudd på en perfekt bortamatch i Rumänien. Skapade flest målchanser och släppte till väldigt lite bakåt. Cluj var sämre organiserat och hade inte spelare som visade upp en större individuell skicklighet än Malmös.

Fördelen av 1–0 borta är absolut stor i returen hemma. Vi vet alla att ett mål på hemmaplan tvingar Cluj att göra två. Av det vi såg från Stadionul Dr. Constantin Radulescu är Cluj inte ett hyperfarligt offensivt lag, men ny match innebär nya risker och möjligheter.

Många kan mer

Mest positivt med Malmös insats är att det känns som att ganska många av spelarna har betydligt mer att tillföra.

Sören Rieks rörde sig ambitiöst, men hade inte riktigt skärpan i avgörande moment.

Markus Rosenberg gjorde ett fantastiskt jobb, inte minst i försvaret på Clujs fasta situationer, men man vill ju se honom i fler målsituationer.

Anders Christiansen hade några fina bollbehandlingar, men blev inte alls så dominant som han var de två föregående åren i klubben. Men det förutsätter vi att han snart blir igen.

Petitesser egentligen när resultatet blev som det blev. Det riktigt positiva var försvarsspelet över hela planen och Carlos Strandbergs anfallsstyrka.

Strandberg visade sin kapacitet

Jag undrade i våras varför Carlos inte fick fler chanser än han fick. Visserligen brände han massor av chanser, men det är ju så med stora målskyttar att de hamnar i svackor när det som man förr förklarade med att det går troll i bollen. Missar man sätter sig varje miss i huvudet och växer till en blockering som bara kan fås bort genom att man börjar få in bollen i mål regelbundet.

Nu ser vi Strandbergs kapacitet. En stor stark med klar landslagspotential. En del avslut mot Cluj kändes vara från onödigt långt håll, men Carlos är ingen speedkula som sprintar ifrån försvaren. Han är mer en klassisk murbräcka och det är inte illa att ha en sån att lita till, för det innebär att varenda ivägskickad boll kan resultera i mål.

Kunde dragit iväg

Malmö var definitivt närmare både 2–0 och 3–0 än Cluj var att kvittera. Med matchen som den blev på näthinnan vore det lätt att räkna in avancemang och spekulera om nästa omgång mot vinnaren av PFC Ludogorets 1945 och Vidi FC, som båda säkert är betydligt vassare motståndare, men så långt är alldeles för tidigt att blicka fram mot.

Malmö är bra nu. Kanske till och med bra nog för att ta sig upp bland topplagen i allsvenskan igen. Lördagens hemmamatch mot Norrköping är viktig både gällande den möjligheten och för en fortsatt självförtroendeboost i truppen.

Spelarna agerar annorlunda

En trupp som är byggd för det höstscenario MFF har nu med många betydelsefulla matcher vecka efter vecka. Fouad Bachirou saknades på grund av skada, men saknades inte speciellt i spelet eftersom Oscar Lewicki har kvaliteterna att göra ett lika effektivt jobb för laget.

Naturligtvis hyllas Uwe Rösler för det jobb han gjort under sin korta tid i klubben med sin tydligare kravbild, men som jag ser det var det spelarna som kostade Magnus Pehrsson jobbet. Sättet de agerar på nu jämfört med under vårsäsongen är inte det samma.

Oavsett vilket, vad, vem eller varför så kan det bli en väldigt rolig himmelsblå höst.

Laddar Matchöversikt
Publicerad: