Misstänker att de blev förgiftade av egyptierna

Slovenien: ”Spelarna skrek av smärta”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Slovenien åkte ur handbolls-VM under söndagen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Slovenien åkte ur handbolls-VM under söndagen.

SPORTBLADET

Tolv slovenska spelare blev magsjuka inför avgörande VM-matchen mot Egypten.

Efter uttåget i VM antyder det slovenska förbundet att man matförgiftades avsiktligt av de egyptiska värdarna.

– Det är ju en märklig tillfällighet att efter att alla i laget varit friska i 12 dagar så blev plötsligt 12 spelare sjuka dagen före matchen mot värdnationen, säger Uros Mohoric.

Slovenien fick bara oavgjort mot Egypten i gårdagens avgörande match i handbolls-VM.

Det innebar att slovenerna, EM-semifinalist för ett år sedan, slogs ut ur VM och hemmanationen gick vidare till kvartsfinal.

Tre slovenska spelare, bland dem storstjärnorna Blaz Blagotinsek och Dragan Gajić, missade matchen på grund av magsjuka.

”Spelarna skrek av smärta”

Dagen efter uttåget skriver det slovenska handbollsförbundet i ett pressmeddelande att ytterligare nio spelare var magsjuka men spelade matchen ändå. Man riktar också skarp kritik mot de egyptiska arrangörerna och det internationella förbundet (IHF) och antyder till och med att det slovenska laget matförgiftades avsiktligt på VM-hotellet.

”Det var inte ett virus. Spelarna skrek av smärta, kräktes och rusade till toaletterna som om deras liv stod på spel”, skriver slovenerna.

– Vi kan absolut inte vara nöjda med organiseringen av årets VM i Egypten, säger generalsekreteraren Goran Cvijić och fortsätter:

– Men jag förväntar mig inga förändringar så länge IHF fungerar som det gör i dag.

IHF styrs sedan 20 år tillbaka av egyptiern Hasan Moustafa.

”Det är ett ovärdigt dåligt organiserat VM”, skriver det slovenska förbundet.

”En märklig tillfällighet”

Källor till Sportbladet på plats på VM menar att slovenerna nog har fog för sina misstankar och att det inte handlar om dåliga bortförklaringar efter VM-uttåget.

På Sportbladets raka fråga till slovenernas landslagschef Uros Mohoric om de misstänker att de blev avsiktligt matförgiftade av egyptierna är svaret:

– Vi kan inte slå fast att det var avsiktligt. Men i slutändan är det ju en märklig tillfällighet att efter att alla i laget varit friska i 12 dagar så blev plötsligt 12 spelare sjuka dagen före matchen mot värdnationen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Förbundskapten Ljubomir Vranjes kramar om landslagschef Uros Mohoric.

Danmark och Sverige har också haft magsjuka i truppen och man tror att det handlar om matförgiftning, dock inte avsiktlig och inte alls i samma omfattning som slovenerna.

Fredric Pettersson, som missade matchen mot Ryssland, är klart på bättringsvägen och kommer att bli spelklar till kvartafinalen på onsdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE