Calle Halfvarsson

”Jag har inte några jättehöga förhoppningar”

Stjärnorna tillbaka – men med frågetecken

Av: 

Fredrik Andersson

Anna Rydén

SPORTBLADET

DAVOS/STOCKHOLM. Jens Burman och Oskar Svensson är tillbaka.

Men det är fortfarande ett frågetecken för formen på de svenska åkarna.

– Jag hoppas att kroppen vaknat till liv lite, säger Svensson.

De svenska herråkarna har inte rosat marknaden i världscupen så här långt – men i Lillehammer förra helgen ”sprattlade plötsligt Calle Halfvarsson till liv” då han var näst snabbast av alla på den klassiska sträckan i stafetten.

– Det är klart att det var skönt att få ett kvitto på att jag kan åka fort. Det har gått rätt trögt i de andra loppen, säger Halfvarsson när Sportbladet träffar honom i Davos inför helgens världscuptävlingar.

Men någon större tro har 32-åringen inte på sig själv inför helgen.

– Även fast det gick bra där (Lillehammer) har jag inte några jättehöga förhoppningar. Jag tar varje dag som den kommer och jag har tränat på ganska bra under veckan, jag tror jag behöver en till sådan vecka med mycket träning innan Tour de Ski. Men så klart, jag vill göra ett bra lopp på söndag och komma hem och fira jul… eller får vara hemma under julen och vara lite avslappnad in mot touren.

Burman och Svensson tillbaka

För Jens Burman och Oskar Svensson blir det säsongsdebut i världscupen nu till helgen – båda har tampats med ryggproblem.

– Det blir svårt att säga hur man står, men som det känns är min grundform bra, sedan är det så klart att man behöver mer race och hårda pass för att prestera det allra yttersta. Jag känner mig pigg och fräsch och har lite smygförväntningar på mig själv, säger Burman.

Smygförväntningar?

– Jag vill vara med där uppe, sedan saknas den lilla spetsen eftersom jag inte tävlat något än.

Vad har krånglat med kroppen?

– Jag fick lite ryggskott i Gällivare, det har blivit några veckor med lite lugnare träning, men jag har ändå hållit i gång, jag har inte varit stilla så, formen ska inte vara någon katastrof i alla fall.

– Det är klart man alltid blir orolig, ryggen kommer alltid vara en liten akilleshäl. Det är aldrig kul när det krånglar, men det går inte göra så mycket, man får gilla läget och försöka göra det bästa av det.

Upp till bevis

Svensson har, precis som Burman, följt de första världscuptävlingarna från tv-soffan.

– Vi (de svenska herrarna) har haft lite problem med att många varit skadade och sjuka, jag tycker ändå de gjort det väldigt bra. Men nu är vi väl full trupp, det känns bra inför helgen, säger han.

Upp till bevis nu när alla är på plats?

– Haha, precis, nu blir det mycket press. Nej, men jag tror det kommer bli bra. Jag själv har väl inte riktigt tränat så som jag hade velat inför, men det är en kort och tajt sprint det här, jag hoppas kunna leverera något bra.

Var står du just nu? Några frågetecken?

– Ja, det har jag. Det har väl inte blivit så mycket skidpass i hög fart, men jag fick en tävling i Bruksvallarna förra helgen, då fick jag en liten avstämning var jag står någonstans. Jag hoppas jag tagit kliv från den helgen, att kroppen vaknat till liv lite.

På lördag åker herrarna sprinten, medan 15 kilometer fristil väntar på söndagen.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Calle Halfvarsson

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Förtjänar att få sparken för det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Calle Halfvarsson

Jens Burman

Oskar Svensson (längdskidor)

Längdskidor

Vintersport

Världscupen i längdskidor