Svenska medaljbonusen: ett gosedjur

Lista: Så mycket betalar olika länder i OS-bonus

Uppdaterad 2021-07-29 | Publicerad 2021-07-28

TOKYO. En indonesier får 6,5 miljoner kronor för ett OS-guld.

En malaysier får 2,1 miljoner och en livslång pension på 10 000 kronor.

En svensk medaljör får ett gosedjur, ett litet smycke och...

– ...ett minne för livet, säger SOK:s Lars Markusson.

Tyngdlyfterskan Hidilyn Diaz tog på tisdagen Filippinernas första OS-guld i historien och belönades med en bonus av sin regering på 5,6 miljoner kronor – och ett hus (ett asiatiskt flygbolag meddelade sedan att hon fick fria flygresor resten av sitt liv också).

Men det är faktiskt inte tidernas högsta guldbonus i OS.

I Rio 2016 fick singaporianen Joseph Schooling en guldbonus från staten på hela 6,4 miljoner kronor när han vann 100 meter fjäril och tog det lilla landets första OS-guld i historien.

Hidilyn Diaz vann OS-guld – och något mer än ett gosedjur.

Asiatiska länder betalar bra

Singapore ligger i topp också i Tokyo-OS på listorna över nationernas medaljbonusar – ihop med Indonesien: 6,5 miljoner kronor.

Det kan mycket väl bli ett nytt världsrekord i OS-bonusar här i Tokyo. Indonesien har nämligen några av världens bästa badmintonspelare och har tagit minst ett guld i alla OS utom ett sedan 1992.

Det är mycket asiatiska länder högst upp på listan (se nedan) över de som betalar ut störst bonusar från staten eller den nationella olympiska kommittén. I Europa pröjsar italienarna klart mest till sina medaljörer – närmare två miljoner kronor.

Sverige då?

SOK håller fast vid sitt koncept: man lägger sina pengar på förberedelser och på att ge de aktiva så bra förutsättningar som möjligt i stället genom sina topp- och talangprogram.

Precis som i de senaste spelen delar man ut en OS-maskot där storleken på kramdjuret varierar med valören. I Tokyo får medaljören också ett enklare smycke.

– Och ett minne för livet, som SOK:s presschef Lars Markusson poängterar.

Ingen avundsjuka

Pingisspelaren Mattias Falck åkte ut direkt i singel men har en medaljchans kvar med laget.

Han bryr sig inte om några pengabonusar.

– Det där hade jag ingen koll på. För mig är en medalj betydligt mer värt än vad pengar kan erbjuda. Det hade varit väldigt stort att kunna ta en OS-medalj. Det andra är inget jag bryr mig om, säger han.

Av de länder med högst medaljbonusar som Falck konkurrerar med, och som har medaljchans, finns Hongkong som hostar upp 5,6 miljoner för ett guld, 2,8 miljoner för ett silver och 1,4 miljoner för ett brons.

Avundsjuk?

– Nej, nej, det är jag inte, betygar Falck.

Men än så länge har SOK inte behövt tulla på sitt lager av maskotar eller smycken. När detta skrivs står Sverige fortfarande på noll medaljer.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Följ ämnen i artikeln