LAUL: Det är dags att förbjuda konstgräset

WASHINGTON. Mitt förslag är radikalt men nödvändigt för att komma framåt:

Förbjud konstgräs på matcharenor.

Tvinga klubbar att ha speldugliga gräsplaner.

Annars poängavdrag.

Vi är förstås många som lider med David Mitov Nilsson, IFK Norrköpings duktige målvakt som i fredags bröt skenbenet mot Falkenbergs FF, och missar resten av säsongen.

Efteråt fick Mitov Nilsson fart på debatten:

– Jag tror inte det där hade hänt om det varit på ett vattnat konstgräs, då hade bollen inte stannat upp som den gjorde.

Jag tycker att målvakten har både rätt och fel:

Ja, det är ett stort problem att planerna är så dåliga som på Falkenbergs IP:s åker. Inte ens kossorna vill ut där, som Bojan Djordjic en gång en skaldade om Råsunda.

Men nej, konstgräs är inte lösningen. Det är ett lika stort – större! – sportsligt problem att allsvenskan är en plastliga. Skaderisken är inte nämnvärt högre på något av underlagen, däremot är ständiga underlagsbyten en faktor (skapar ovana situationer).

Gräs! Inte plast

Konstgräs är ett hyggligt träningsunderlag, åtminstone vintertid och norr om Dalälven. Men fotbollens matchunderlag är gräs, inte plast. Det är bara att titta er omkring i världen.

– Men på våra breddgrader…, hör jag någon muttra.

Sorry, det argumentet håller inte (och det säger jag inte för att jag har drabbats av solsting här i Washington):

Att nio av 16 allsvenska lag idag spelar på plast handlar inte om klimat utan om ekonomi. Kommunerna har hjälpt till med arenabyggen, motkravet har varit konstgräs så att fler av kommunens föreningar och ungdomsverksamheter kan använda arenan som får betydligt fler nyttjandetimmar med konstgräs.

Det är jättebra men har inte mycket med elitfotboll att göra.

Elitföreningar måste kunna bära sina egna kostnader över tid, och ett av förbundens krav för att få delta i någon av de högsta serierna bör vara speldugliga planer.

Idag tillåts både dåliga gräsplaner och konstgräs.

Det här går att lösa.

Skärp kraven.

Förbjud konstgräs.

Inför poängavdrag för de lag som inte har en godkänd spelplan.

Hur det ska fungera rent praktiskt? Tja, ge motståndaren möjlighet att lämna in protest senast en och en halv timme före avspark. Domare och domarkontrollant avgör enligt en bestämd checklista, lika för alla föreningar och snöstormar, skyfall samt jordbävningar är förmildrande omständigheter.

Finns inget orättvist

Om gräsplanen bedöms för dålig spelas matchen ändå men hemmalaget får inga poäng om de vinner eller vid oavgjort, däremot får bortalaget poäng vid kryss eller vinst.

Det finns ingen orättvisa i detta.

Det går att ha en gräsplan – eller åtminstone ett hybridgräs – i Östersund. Om pengarna läggs på det i stället för Walid Attas sign on-bonus.

Fotbollen har redan ett regelverk som säger att föreningar som inte sköter ekonomin degraderas, fråga Örebro SK. Höga krav på arenasäkerhet och bekvämligheter är också en verklighet.

Men att det 2016 inte ställs krav på underlaget börjar bli parodiskt.

Lösningen finns där: Förbjud konstgräs som matchunderlag från säsongen 2020, ställ krav på vettiga gräsplaner, annars blir det poängavdrag. Då har samtliga föreningar ett par år på sig att lösa omställningen.

Om det inte passar, ja då får den föreningen ställa sin plats till förfogande. Det finns garanterat klubbar som är beredda att lägga resurser på det som borde vara prioritet nummer ett: Underlaget den här sporten utövas på.

Laul sammanfattar: Emojisvenskan – omgång 5

Den galna tabellen

Visst är det kul med Giffarna och J-Södra i topp men det skickar en tydlig fråga till storklubbarna: Har ni överhuvudtaget förberett er i år? Inte ens allsvenskan brukar vara så här tokig.

Landslagsklass, Astrit

Astrit Ajdarevic är förstås inte aktuell för EM-truppen, men nog höll han landslagsklass när Örebro besegrade IFK Göteborg med 3-2.

Årets självmål

Med tjugo sekunder kvar lyckades J-Södras Joakim Karlsson rensa bollen rakt i skallen på egna lagkamraten André Calisir, och Hammarby hade kvitterat. Årets dråpligaste självmål.

Räcker 50 miljoner?

Efter Alex Isaks första allsvenska mål skrev jag att talangen snart kan vara värd 50 miljoner kronor. Efter insatsen mot Elfsborg undrar jag: Räcker det?

Vilken Elm?

Att hålla reda på tre Elm-bröder är som bekant ingen lätt uppgift, fråga Peter Swärdh. Tränaren tog ut David Elm men glömde meddela anfallaren. Jag förstår Swärdhs dilemma.

Nio poäng på nio matcher

Elfsborg har just nu nio poäng på de senaste nio allsvenska matcherna. Jag gissar att Magnus Haglund inte är särskilt road av det. Den här gången heller.