STRECKDRAMAT: Vilka tar de sista slutspelsplatserna?

Elitserien i bandy får en dramatisk avslutning

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

För en vecka sedan skiljde det tre poäng mellan lagen.

Nu har det blivit sju poäng när sju lag slåss om de fem sista slutspelsplatserna.

Sportbladets Magnus Wilsson går igenom lagens chanser att knipa dem.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


PositionLagPoängMålskillnadSvårighetsgrad spelschema (1-5)
6Vänersborg24+194
7Sirius20+154
8Motala19+33
9Vetlanda19-162
10Hammarby18-223
11Broberg18-293
12Bollnäs17-242

Plats 1–6 går direkt till kvartsfinal, plats 7–10 spelar åttondelsfinal och plats 11–14 har spelat färdigt. Se fullständig tabell nedan.


Vänersborgs Olle Berglund pratar med domarna.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Vänersborgs Olle Berglund pratar med domarna.

Vänersborg

Fick slita hårt mot Tellus och frågan är om Vänersborg hade vunnit matchen om det inte vore för straffen de fick med tio minuter kvar. Stod för imponerande insatser mot både Edsbyn och Sandviken trots förluster och störde faktiskt Villa Lidköping även om förlusten till slut blev klar.

Prestationerna i båda matcherna mot Tellus oroar dock alltjämnt, men att det slutade i seger har i praktiken säkrat en slutspelsplats. Krysset mot AIK senast säkrade nog också sjätteplatsen.

Men med ett av de tuffaste spelschemat kvar kan avståndet på fyra poäng ner till Sirius och övriga lag minska snabbt. Tar Vänersborg några fler poäng?

Kvarvarande matcher: Västerås (b), Villa Lidköping (b), Bollnäs (b) och AIK (h).

Wilssons slutplacering: 6:a.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Sirius Teemu Määttä.

Sirius

Sirius har blandat och gett, men har faktiskt bara förlorat tre av tio matcher sedan årsskiftet. Visserligen har bara en match varit mot ett toppmotstånd, men Sirius har gjort vad de kunnat för att ge sig själva ett bra utgångsläge inför avslutningen.

Tyvärr ser det inte ut att räcka. Visst, de besegrade Vetlanda senast med 6–0, men det var mer på grund av ett ineffektivt Vetlanda och en stor del tur för Sirius del. Och det ser just ut att bli returen hemma mot Vetlanda som blir avgörande för om Sirius tar sig till slutspel eller inte.

Annars måste Uppsalalaget ställa sitt hopp till att de kan skrälla till sig någon poäng. Tyvärr kommer inte Anton Anderssons storspel i målet räcka utan fler måste kliva fram nu.

Kvarvarande matcher: Villa Lidköping (h), Västerås (b), Vetlanda (h) och Edsbyn (b).

Wilssons slutplacering: 11:a.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Motala har en svår väg.

Motala

Frejdiga Motala. Har inte lyckats hitta formen riktigt än och skeppet har inte riktigt bestämt sig i vilken riktning det ska efter ett litet coronauppehåll. Studsade dock någorlunda rätt när tabelljumbon Tellus avfärdades och ramlar bara bitarna på plats så ska det nog bli slutspel i år igen.

Har flest matcher kvar, men möter tre av de fyra absoluta topplagen på de fem avslutande omgångarna. Det kan räcka med en seger, men sannolikt så krävs det minst tre poäng för att östgötarna ska kunna räkna med en slutspelsplats. Kommer segern mot Broberg i sista omgången så spelar nog inte resultatet i övriga matcher någon roll.

Kvarvarande matcher: Sandviken (h), AIK (h), Hammarby (b), Villa Lidköping (h), Broberg (b).

Wilssons slutplacering: 9:a.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Vetlanda kan nå slutspel.

Vetlanda

Finns det ett lag som blandar och ger mer än Vetlanda i elitserien? Först förlorar man mot Bollnäs med 7–3 för att en vecka senare vinna med 9–1 mot samma Bollnäs. Det är precis den tillbakastudsen de behöver nu efter 6–0-förlusten mot Sirius senast.

Vetlanda har gjort fjärde flest mål i elitserien efter AIK, Villa och Sirius, men bara Tellus har släppt in fler mål än smålänningarna. Firma Joakim Andersson/Filip Bringe har ett tufft jobb att göra fler mål än motståndet, men att hämta hem minst fyra poäng under de avslutande omgångarna känns inte omöjligt. Tar de fler kan det räcka till en kvartsfinalplats.

Kvarvarande matcher: Hammarby (b), Frillesås (h), Sirius (b) och Västerås (h).

Wilssons slutplacering: 7:a.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Hammarbys Kasper Milerud.

Hammarby

De har inte imponerat, bortsett från i uddamålsförlusten mot Villa, men har vunnit tre av de fyra senaste matcherna. Förlorar man dock mot Vetlanda eller Motala så ligger ”Bajen” illa till då det är ytterst tveksamt att några poäng inhämtas under seriens sista två omgångar. Har en historisk trygghet att luta sig mot i att Vetlanda bara vunnit en gång mot Hammarby på Zinkensdamm i elitseriesammanhang sedan 2010.

Träffar allt rätt så kan det mycket väl sluta i en sjundeplats och att Hammarby som i princip var uträknat efter förlusten mot Frillesås, men har lyckats vända på steken och ser nu ut att säkra en slutspelsplats åtminstone.

Kvarvarande matcher: Vetlanda (h), Motala (h), Edsbyn (h) och Sandviken (b).

Wilssons slutplacering: 10:a.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Brobergs Martin Söderberg.

Broberg

Ett stekhett Broberg lyckades skrälla i derbyt mot Edsbyn i mitten av februari, men har sedan dess varit iskallt. Hade en av den lättaste vägarna mot slutspelet och såg ut att kunna utmana om den där sjätteplatsen på allvar, men förlust efter förlust mot streckkonkurrenterna har väckt frågan om de ens tar sig till slutspelet.

Måste studsa rätt och hitta tillbaka till formtoppen redan i nyckelderbyt borta mot Bollnäs annars är risken stor att de har spelat klar när grundserien är över. Sista omgången hemma mot Motala riskerar även den att bli en riktig nagelbitare utan poäng tills dess och det är, med största sannolikhet, kört för ”Gurt”.

Kvarvarande matcher: Bollnäs (b), AIK (h), AIK (b) och Motala (h).

Wilssons slutplacering: 12:a.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Bollnäs har fortfarande en bra chans.

Bollnäs

Ska ett lag med spelare som Per Hellmyrs, Patrik Nilsson, Christian Mickelsson och Samuli Helavuori missa ett slutspel? Nej, nog löser Bollnäs det här till slut, även om det kommer att vara på håret. Och om de gör det, ja, då har de spelarna för att överraska i ett slutspel. Men hur många gånger orkar de överraska?

Har sämst utgångsläge inför slutspurten, men har ett av det mest fördelaktiga spelschemat kvar. Tre hemmamatcher (på Sävstaås är det inte bara att hämta poäng, fråga Villa och AIK) och en avslutande räddningsplanka borta mot jumbon Tellus. Nej, Bollnäs spelar slutspel i år.

Kvarvarande matcher: Broberg (h), Sandviken (h), Vänersborg (h) och Tellus (b).

Wilssons slutplacering: 8:a.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Kommande matcher:

Fredag 12 februari:

18:00: Västerås SK–IFK Vänersborg

19:00: AIK–Edsbyns IF

19:00: Bollnäs GIF–Broberg/Söderhamn IF

19:00: Frillesås BK–IK Tellus

19:00: Hammarby IF–Vetlanda BK

19:00: IFK Motala–Sandvikens AIK

19:00: IK Sirius–Villa Lidköping BK

Publicerad:

LÄS VIDARE