Palicka: ”Scandinavium är mitt vardagsrum”

Uppdaterad 2023-01-13 | Publicerad 2023-01-12

GÖTEBORG. Han petades till festen för tolv år sedan.

36 år gammal ska Andreas Palicka äntligen spela ett VM på hemmaplan.

– Scandinavium känns som mitt vardagsrum, säger målvakten.

 Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider

När Sverige går in i VM i kväll är Andreas Palicka en av lagets absolut största stjärnor.

Så har det inte alltid varit. Långtifrån.

– Min landslagskarriär har varit en jäkla berg- och dalbana, säger 36-åringen.

Han debuterade i landslaget i december 2007, medan han fortfarande spelade i Redbergslid. Efter flytten till Kiel sommaren 2008 fick han fler chanser och tog plats i Staffan Olssons och Ola Lindgrens första VM 2009 då Sverige gick runt på tre målvakter hela turneringen.

Han missade EM 2010 med en knäskada men var tillbaka i landslagströjan kort efter turneringen innan han, till sin storta besvikelse, petades till VM i Sverige 2011 efter skralt med speltid i Kiel.

Palicka kom in i den blågula värmen igen till EM 2012 för att sedan ratas resten av mästerskapen med Olsson och Lindgren vid rodret.

När Kristján Andrésson tog över som förbundskapten 2016 samtidigt som Mattias Andersson slutade i landslagsmålet blev Palicka och Mikael Appelgren den givna målvaktsduon från och med VM 2017 fram till Appelgrens skadehelvete började inför VM 2021. Därefter har Palicka varit tydligt förstaval i tre raka mästerskap under Glenn Solberg, som också gjorde honom till lagkapten när han tillträdde.

– Sedan VM 2017 har mitt spel och mitt sätt att vara börjat skörda frukt och ge energi till andra i landslaget. Det ger mig energi tillbaka och jag har haft en stor roll. Landslaget är det finaste man har i sin karriär. Vilken klubblag man än representerar så finns det inget finare än att dra på sig sin landslandslagströja och se familjen och vännerna sitter där på läktaren.

 Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider

Älskar att spela i Scandinavium

Palicka har spelat ett hemmamästerskap – EM 2020. Det slutade med ett smärre fiasko och en sjundeplats. Men det började fantastiskt, inte minst för honom själv. Han storspelade i premiären mot Schweiz i Scandinavium.

– Ja, den var magisk.

Palicka föddes och växte upp i Lund innan han flyttade till Göteborg för att gå på handbollsgymnasiet och spela i RIK i början på 2000-talet. Det är Göteborg som är ”hemma” nu och han älskar att spela i stadens huvudarena.

– Jag har väldigt bra känsla och minnen därifrån. Scandinavium är min arena i Sverige. Före EM hade jag länge en dröm om att spela inför fulla läktare där. Jag hade väl spelat inför kanske 6000 i någon landskamp och en SM-final med RIK. Alla drömmar infriades i EM-premiären. Det var därför den blev magisk. Hela publiken sjöng ”Stad i ljus” och allt det där. Det sitter alltid kvar i mig. Ingen tar i från mig det.

Du går alltså in med en go känsla i VM-premiären mot Brasilien?

– Ja, jag spelar alltid avslappnat i Scandinavium för jag känner mig hemma där, det känns som mitt eget vardagsrum. Jag har alltid mina 20 närmaste på plats. Det är en trygghet för mig. Jag vet var de sitter och tittar alltid upp mot dem.

Varken Palicka eller Sverige övertygade helt i genrepsmatcherna mot Serbien.

Men vi ska inte vara oroliga för Palickas VM-form, låter han oss förstå.

– För mig har det sett exakt likadant ut inför varje mästerskap. Jag har mitt träningsupplägg och in process som jag följer. Oftast blir då prestationen både i match och på träning lidande för att man strävar efter ett mål längre fram. Det är förhoppningsvis många matcher som ska spelas nu.

En miljö i världsklass i PSG

Vintern och våren i fjol hemma i Göteborg och RIK, där säsongen tog slut redan i början på april, och den efterföljande uppbyggnadssäsongen inför äventyret i Paris och världslaget PSG, där han spelar sedan i somras, har gjort Palickas kropp mycket gott efter ett par säsonger där han, på grund av parhästen Appelgrens långtidsskador, dragit ett enormt lass både i Rhein-Neckar Löwen och landslaget.

– Månaderna i Sverige var rent fysiskt jättebra och sedan en ordentlig försäsong på det i Frankrike. Jag började träna mindre men mer ”sofistikerat” när jag flyttade hem till Sverige för att bygga upp mig igen. Det har gett mig en stabilare grund att stå på än tidigare. Det var längesen jag inte hade ont någonstans. Sedan jag har mina blessyrer som kräver sitt underhåll hela tiden – knäna, ryggen och så vidare.

Han beskriver PSG, där han delar målvaktssysslan med dansken Jannick Green, som klubb som ”extremt professionell”, vilket också bidragit till att kroppen mår bättre än på länge.

– De följer varje steg man tar på träning. Allt man gör antecknas. Det är alltid tre sjukgymnaster och en läkare på träningarna plus en jätteduktig fystränare.

Lagkamraterna går heller inte av för hackor.

– Det var det jag ville ha: varenda kollega i absolut världsklass. Träningsnivån är enormt hög. Det gör att man utvecklas själv och man måste verkligen ta i på varenda tärning för att inte se ut som en sådan där plastdocka som vi har när vi tränar.

Är det något speciellt du redan hunnit utveckla?

– Mest utvecklande är att jag för första gången i mitt liv har en spansk tränare med ett helt nytt försvarstänk som är raka motsatsen till det svenska 6-0 med stötande tvåor. Jag har mest märkt vad jag är dålig på (skratt). Men jag utvecklas i nya situationer, säger Palicka.

 Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider

Andreas Palicka.

Landslagets målvakter i mästerskapen sedan Palickas debut

VM 2009: Andreas Palicka, Johan Sjöstrand, Per Sandström.

EM 2010: Dan Beutler, Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.

VM 2011: Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.

EM 2012: Andreas Palicka, Johan Sjöstrand, Mattias Andersson.

OS 2012: Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.

EM 2014: Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.

VM 2015: Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.

EM 2016: Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.

OS 2016: Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.

VM 2017: Andreas Palicka, Mikael Appelgren.

EM 2018: Andreas Palicka, Mikael Appelgren.

VM 2019: Andreas Palicka, Mikael Appelgren.

EM 2020: Andreas Palicka, Mikael Appelgren.

VM 2021: Andreas Palicka, Mikael Aggefors.

OS 2021: Andreas Palicka, Mikael Aggefors.

EM 2022: Andreas Palicka, Peter Johannesson, Tobias Thulin.

VM 2023: Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Tobias Thulin.