Pionjären: ”Det här är en fjäder i hatten”

Publicerad 2016-08-20

Elisabeth Leidinge, 59, var en pionjär inom svensk damfotboll.

Tillsammans med bland annat Pia Sundhage kämpade hon för damfotbollens plats – och de tog även tidernas första EM-guld tillsammans.

Nu hyllar hon det svenska landslaget – och silvrets betydelse.

– Det är ju en fjäder i hatten hela damfotbollen, säger hon.

Sverige har precis tagit OS-silver i Rio de Janeiro.

Hemma i Sverige har miljontals, på olika sätt, följt hjältinnorna.

Men det fanns en tid då damfotbollen var motarbetat av nästan allt och alla. Nästan alla.

Året 1984 spelades den första officiella EM-turneringen i damfotboll.
Sverige vann i en blöt, och regnig, finalmatch mot England på straffar, och tog därmed tidernas första EM-guld.
Målvakt och stor hjälte: Elisabeth Leidinge.
Hon gick från korpenmålvakt till att starta upp Gif Sundsvalls damlag redan 1973. Hon spelade den första svenska damlandslagskampen någonsin året därpå.
Hon var en pionjär för den svenska damfotbollen.

– Det var ju inte många länder som deltog 1984. Vi hade slitit och kämpat för att få EM-status. Det var en byggsten som ledde fram till i kväll. Trots silver så är det jättestort, säger hon.

Ungdomslandslaget som grund

Guldet 1984 var Sveriges enda damguld i en stor turnering genom tiderna.

Ingenting slår dock nattens prestation.

– Det är det största. En byggsten som fallit på plats, kan man säga, menar Leidinge.

Bakom succén: Framgångsrika ungdomslandslag.

– Vi har jobbat jättebra. Det är många som gått via U-landslagen, den långa vägen så att säga. Vi har Jessica Samuelsson och Stina Blackstenius, som båda tog EM-guld i U-19 förra sommaren. De hade med sig en positiv känsla till detta mästerskap.

”Fjäder i hatten”

Sveriges guld 1984 innebar en fortsatt stark svensk utveckling inom damfotbollen.

Samma sak hände efter silvret i VM 2003. Elisabeth Leidinge tror att nattens silver kommer innebära samma sak.

– Tempot är bättre, det går snabbare, och konkurrensen blir hårdare. Fler tjejer spelar fotboll, och framgång föder framgång.

– Det är ju en fjäder i hatten hela damfotbollen och för Svenska Fotbollsförbundet. Vi var ett av de första länderna som gav tjejer en chans att få spela fotboll, och nu börjar det hända saker även i herrklubbarna, de börjar fatta att man behöver damfotboll.

Hyllar Hedvig

Leidinge, som själv är gammal målvakt, har hunnit bli 59 år. Hon jobbar i dag för Svenska Fotbollsförbundet med målvaktsutveckling och för U20-landslaget.

Hon lyfter fram Hedvig Lindahl som hjälte under årets OS-turnering, något som inte alltid varit en självklarhet.

– Hon har äntligen landat. Förut var det bara hon själv som existerade, så var det faktiskt, och hon har haft vissa problem med speluppfattning. Förut så har hon velat visa vad hon kan lite för mycket, och tog då för tidiga och hastiga beslut. Nu har hon landat och hon är oerhört bra, det går att lita på henne. Det är jättekul att hon orkat hänga i, trots all tidigare kritik.

”Pia är fotboll”

Leidinge lyfter även fram Pia Sundhage. Den svenska förbundskapten var, och är, även hon en pionjär inom damfotbollen, och var en del av Sveriges guldlag -84.

– Hennes person är fotboll med stora bokstäver, och så har det alltid varit. Hon har alltid varit uppmärksam. Fört anteckningar om tidigare förbundskaptener, vad hon gillade och ogillade, och så har hon lagt dit egna värderingar. Hon har gjort det jättebra.

En annan som tror att silvret kommer att påverka damfotbollen positivt framöver är Sveriges meste målskytt genom tiderna: Lotta Schelin.

– Jag har ju varit med ett tag. Man har kämpat mycket, gjort mycket (för damfotbollen) genom åren och har sett vad det bringat. Jag hoppas och tror att man kan rida vidare på den här vågen och göra något riktigt bra av det. Jag är jätteglad om vi kan bidra till det. Just här och nu känner jag väl att det får bli en senare tanke, men visst förstår jag vad det här betyder säger hon.