Hemma blir borta med nya handbollsfinalen

Publicerad 2018-09-06

H65 Höörs hejarklack under SM-finalen mot Sävehof 2017 som spelades i Malmö Arena.

Handbollen skrotar upplägget med en enda SM-final.

För guldkandidaten Höör blir konsekvensen att en eventuell finalserie får spelas på bortaplan.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, men publiken blir ju ändå vår hemmapublik, säger lagkaptenen Sofia Hvenfelt.

Efter 14 raka år med en enda SM-finalmatch i någon av Sveriges tre största städer återgår handbollen – på både dam- och herrsidan – denna säsong till en finalserie i bäst av fem matcher. Tävlingsreglementet är ännu inte spikat, men krav som väntas ställas på finalhallarna är att det finns läktare på båda långsidor och att det finns plats för elektroniska reklamskyltar.

Exempelvis har varken Höör, som tog SM-guld 2017 och var i final i våras, eller Skuru, som har två raka semifinaler och en finalplats 2016, hallar som lever upp till kraven för en eventuell finalmatch nästa vår.

– Självklart tråkigt, men det ska inte påverka oss någonting, säger Sofia Hvenfelt, lagkapten i Höör, till TT under upptaktsträffen i damernas elitliga SHE.

Fullsatt i Eslöv

Mest troligt kommer Höör att få spela en eventuell finalserie ett par mil bort i Eslövshallen. En hall som skåningarna har använt tidigare under Europaspelet. Några planer i kommunen på att bygga ut Sporthallen finns inte.

– Vi har 800 platser i Höör och när vi spelade i Europa var det 1 500 i Eslöv. Vi måste ju även kunna erbjuda platser till alla som vill komma och då kan vi inte begränsa oss till 800 platser. Då är det inget att snacka om – klart vi ska spela i en större hall. Publiken blir ju ändå vår hemmapublik, säger Hvenfelt.

För Nackaklubben Skuru väntar spel i Eriksdalshallen i Stockholm vid en finalplats.

– Jag gillar ju Nacka bollhall, den ligger mig varmt om hjärtat, men jag har ju hellre 2 000 personer i publiken och en riktig stämning än att spela inför 400–500 i Nacka bollhall, säger Skuruspelaren Jennie Linnéll och fortsätter:

– Vi fyllde den både förra säsongen och året innan och vann många semifinaler.

Många elitklubbar ville byta finalformat eftersom det är större sannolikhet att det bästa laget tar SM-guld i bäst av fem matcher. En annan orsak är att handbollens förutsättningar har utvecklats sedan 2004.

Sämre lönsamhet

– Många föreningar har fått nya fina hemmaarenor om man jämför hur det var 2004 när man tog beslutet. Det är klart att det finns större möjligheter att lira inför storpublik på hemmaplan än vad det gjorde tidigare, säger Peter Gentzel, vd i Svensk elithandboll.

Den ekonomiska aspekten var också ett argument till att återinföra en finalserie.

– Tyvärr har det ju varit en nedåtgående trend med publiksiffrorna i finalmatcherna, vilket gör att lönsamheten i finalerna de två tre senaste åren inte har varit som den var tidigare, säger Peter Gentzel.