”Johnsrud Sundby borde se sig själv i spegeln”

Publicerad 2018-03-14

Astmadebatten har delat skidvärlden och de nordiska länderna i snart två år.

Svenske ex-skidskytten Carl-Johan Bergman menar att frågan är större än fördelar och nackdelar för åkarna själva.

– Om mina döttrar skulle få besked att de måste andas in saltvattensfukt för att bli bättre tvekar jag kring om jag vill att mina döttrar ska bli elitidrottare, säger han till Dagbladet, enligt Expresesen, och riktar kritik mot Martin Johnsrud Sundby.

Följ ämnen
Skidskytte
Längdskidor

När Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för felaktigt användande av sin astmamedicin har debatten om fördelar och nackdelar gällande astmamedicinering och bruk av så kallade nebulisatorer rasat i skidvärlden.

På ena sidan Norge som menar att man använder de här nebulisatorerna med främst saltvattenlösningar för att skydda åkarna från sjukdomar och framtida luftrörsbesvär. På andra sidan Sverige som tycker att användandet av nebulisatorer och andningsmaskiner är en fråga om etik och moral där man ska agera som bra förebilder för unga idrottare. När skidläkarna samlades för att diskutera det här på VM i Lahtis förra året konstaterade svenske landslagsläkaren Per Andersson att Sverige drev sin linje tämligen ensamma.

”Önskar vi våra barn det här”

– Vi är nog rätt ensamma, ja. Som vi har sagt tidigare så finns det olika etiska utgångspunkter och uppenbarligen olika behandlingstraditioner kring övre luftvägsinfektioner, sa han då.

Bergman.

I en ny intervju med Dagbladet stöttar svenske ex-skidskytten Carl-Johan Bergman, nu boendes i Norge, svenska skidlandslaget i kritiken. Han menar att Martin Johnsrud Sundby och övriga norska stjärnor bör tänka på sin roll som förebilder.

– Jag tycker att en utövare som Martin Johnsrud Sundby borde se sig själv i spegeln. Det är svårt att helt komma bort från att använda sig av medicin, men om mina döttrar skulle få besked att de måste andas in saltvattensfukt för att bli bättre tvekar jag kring om jag vill att mina döttrar ska bli elitidrottare, säger han till Dagbladet och menar att man måste ställa sig själv viktiga frågor som idrottare:

– Varför tar jag det här medlet? Är det dokumenterat att det gör mig bättre? Alla parter måste bli mer öppna i den här frågan. Önskar vi att våra barn det här? Vi måste ha en idrott som vi kan stå för inför våra barn och barnbarn, säger han.