Mattias Hargin lägger av

Skriver själv om beslutet

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Han hintade om det efter VM-slalomen.

Nu bekräftar Mattias Hargin att han lägger av.

”Ni som såg VM och hörde intervjun i mål efter slalomen undrar nog lite om jag menade allvar eller bara var sur… Men jag var fullt allvarlig.” skriver han på sin blogg.

Med tre VM-medaljer, sju individuella pallplatser och en seger i Kitzbühel på listan över meriter har Mattias Hargin, 33, bestämt sig för att avsluta sin karriär. Han, liksom Frida Hansdotter, väljer att göra det efter världscupsavslutningen i Andorra.

”Jag har lite svårt att säga det rakt ut. Jag har sagt till alla att det skulle kunna vara sista tävlingen och det är inget jag säger för att jag är besviken och arg. Det har växt fram lite, men jag har haft fullt fokus på det här racet. Det har varit målet under väldigt många år.” sa han till Sportbladet i februari.

”Det är en stor profil som nu lämnar Alpina landslaget”

– Mattias är en av de mest passionerade skidåkare jag känner. Med sin energi och sin passion för skidåkningen har han inte bara blivit en inspiration för många svenska tävlingsåkare utan även vunnit stor respekt på friåkningsscenen. Det har varit ett privilegium att få arbeta med en sån dedikerad åkare som Mattias och det är en stor profil som nu lämnar Alpina landslaget, säger Tommy Eliasson Winter, Alpin chef.

Mattias Hargin
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Mattias Hargin

Hargins egna ord

I ett inlägg på sin blogg skriver Mattias Hargin själv om avslutet. Här är hans ord:

”Ni som såg VM och hörde intervjun i mål efter slalomen undrar nog lite om jag menade allvar eller bara var sur… Men jag var fullt allvarlig. Dock har jag gett mig själv lite tid och andrum att ha fått suga på den lite till.

Men nu kan jag säga att jag har gjort min sista Världscupslalom. Jag säger sista slalom, för att jag har fått inbjudan att komma till VC finalen och köra Team Event. Så ställer mer än gärna upp där med vårt grymma parralag.

Om jag ska vara ärlig så har jag sett mig själv att hålla på ett bra tag till, men har också alltid sagt till mig själv, att när jag inte är med och konkurrerar om toppresultat, då kan jag lika väl göra något annat. Och dit har jag tyvärr nått nu lite snabbare än tänkt. Efter en säsong med väldigt få resultat, så trillar jag nu ut topp 30 och vägen tillbaka in och dit där jag vill vara är lite väl lång och det är inget jag känner jag behöver göra. Eller en kamp jag vill ta. Jag känner mig klar nu.

Så resan närmar sig sitt slut, en resa som startade på riktigt i December 2004, då jag gjorde jag min WC debut i Flachau, Österrike. Där jag senaste 10 åren ändå varit med och krigat om toppresultat och varit inne topp 15. Nu känns det helt sjukt att vi står 15 år senare och jag stänger detta kapitel i mars 2019 i Andorra.

För det är Kitzbühel och segern där jag kommer ta med mig som det starkaste minnet. Just den känslan att få stå högst upp och få skrika ut sin glädje. Det var häftigt. Sedan finns det en rad till andra häftiga minnen med olika pallplatser, mästerskapsmedaljer och bara dagar på touren. Men dom måste jag få suga lite mer på för att kunna uppskatta till max.

Några saker jag dock uppskattar, är först det lag jag fått resa runt med under alla år. Att vi större delen av karriären varit så stort och starkt landslag och haft så bra sammanhållning, men ändå varit en grupp av rätt olika individer, men där alla har haft det driv som krävdes och hjälpt varandra till framgångar. Ingen ville vara sämst, men framgång är så mkt roligare tillsammans. Så tack för resan grabbar!

Sedan den support och stöd jag fått från många runt omkring mig, både vid med och motgång. Jag har ju själv alltid visat en hel del hjärta och glöd, alltid visat en hel del känslor, ibland en aningen för mycket. Men det känner jag gjort att jag fått en hel del värme tillbaka utifrån, vilket har hjälpt mig extremt mycket, gett mig glädje och extra kraft, så ett stort tack till alla!

Tack ska ni ha för allt, tack för stödet!… Men med det sagt, min resa tar inte slut här, så hade varit kul om ni fortsätter följa den, tror den kan va fortsatt rätt rolig, även om vi kommer sakna röd/blå:) Så följ mig på min Instagram så länge men hade även varit kul att ta upp denna sida lite mer, har så mycket bilder som inte kommer till nytta annars. Men ge mig lite, lite mer tid.

­Mattias Hargin”

Publicerad:

LÄS VIDARE