”Det var många killar som såg ner på mig”

Vittnar om sexism i svensk skidsport

Publicerad 2018-02-20

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Sara Ottosson, 23, var en lovande utförsåkare på skidgymnasiet i Åre.

I en debattartikel på DN delar hon med sig av sexismen och kulturen som fick henne att avsluta sin elitsatsning alldeles för tidigt.

Nu får hon stöd från OS-hoppet Lisa Andersson.

– Det var många killar som jag tyckte såg ner på en, säger skicross-åkaren.

”Jag delade mina år på Åre alpina skidgymnasium med halva alpina OS-truppen. De tjejer som tävlar i OS var duktiga redan då. Men de var inte de enda, det fanns andra som spåddes nå eliten men som inte fick alla pusselbitarna på plats.

I dagarna tävlar de i Pyeongchang medan jag sitter i soffan. Och jag kan inte låta bli att vara bitter.”

Så inleds den debattartikel på DN som Sara Ottosson har skrivit.

Sara Ottosson, till vänster, och Lisa Andersson vittnar båda om missförhållandena.

Popcorneffekten

Ottosson gick på Åre skidgymnasium mellan 2010-2014 och var en talangfull, högt rankad alpinåkare. För två år sedan avslutade hon karriären och nu väljer hon att dela med sig av den kultur som i slutändan gjorde att hon utvecklade ett ohälsosamt förhållande till mat och blev sjuk i bulimi.

I debattartikeln beskriver Ottosson den kultur och sexism som mötte henne under tiden på skidgymnasiet i Åre.

”Under första skidlägret hamnade jag vid samma middagsbord med några av de äldre eleverna. När vi inväntade efterrätten lutade sig en av de äldre killarna fram över bordet för att varna mig och min kompis för popcorneffekten. Popcorneffekten var att tjejerna som började gymnasiet kunde likställas med en fin liten kärna men lagom till sommarlovet hade kärnan poppat och hon såg nu ut som ett bastant popcorn. Jag blev stum, de övriga skrattade stelt, precis som de flesta göra när är någon drar ett sexistiskt skämt. Vid ett annat tillfälle berättade en vän att en av de äldre killarna i vallarummet sagt ”jag skulle kunna ligga med henne om hon gick ner 15 kilo” angående en yngre tjej på skidgymnasiet”, skriver hon i debattartikeln.

”Vilka massiva jävla lår hon har”

Förutsättningarna var enkla: Skaffade man muskelmassa för att nå världseliten kunde man räkna med ogenomtänkta kommentarer. Det var en annan typ av kvinnliga kroppsideal som hyllades av de manliga åkarna.

”Under en vårträning delade vi backen med landslagstjejerna. När vi senare bytte om i värmestugan drog folk av sig den varma skidutrustningen. Det luktade fotsvett och stämningen var lättsam. Plötsligt slänger en kille från gymnasiet ur sig ”vilka massiva jävla lår hon har, bara för man åker världscup behöver man väl inte se ut sådär” efter att en av Sveriges bästa åkare stängt dörren bakom sig.

Fått många reaktioner

När Sportbladet ringer upp Ottosson utvecklar hon sin debattartikel.

– Efter att jag slutade gymnasiet åkte jag på college till USA. Där fick jag perspektiv på livet och kunde reflektera över det. Den här kulturen har drabbat mig och väldigt många andra tjejer som åkt på landslagsnivå. Från insidan vet jag många på hög nivå som har haft, och har problem. Som jag upplever det pratas det väldigt lite om det. Från skidförbundets och gymnasiets sida har det inte funnits något sätt att möta det här problemet och jag tror inte det är på grund av ovilja utan snarare på grund av okunskap.

– De försökte på sitt sätt många gånger, men agerade efter symptom snarare än på att ta tag i det. Som exempel minns jag när vi var i Italien på läger. Tränarna märkte att tjejerna åt lite och hade möte med oss. De sa att vi måste äta mer. Klart att vi förstod innebörden av att äta rätt, men även fast de försökte så blev det inte riktigt, säger hon.

Hur har reaktionerna varit sedan debattartikeln kom ut?

– De har varit väldigt bra. Framför allt har många tjejer, yngre och äldre, som gick på gymnasiet med mig och även andra tjejer som idrottar hört av sig och sagt att de känner igen sig till hundra procent.
Men sen har även killar hört av sig som sagt att de kände igen jargongen men inte visste att det var så här illa.

”Känner igen sig”

Kulturen finns inte bara inom alpint. När Sportbladet pratar med skicross-landslagets 21-åriga OS-hopp Lisa Andersson känner hon igen sig.

– Ända sedan jag gick på gymnasiet har jag tränat nästan varje dag. Jag skippade fester helt och var inte med i det där, men man märkte på de andra tjejerna att det var matproblem och utseendefixering. Jag gick inte på ett riksgymnasium så det var inte de allra bästa åkarna så det var många som trappade ner träningen och tränade för att se bättre ut. Så det märktes av och man stack ut väldigt mycket när man tränade mycket och byggde mer muskler, säger hon och fortsätter: 

– Om man är vilsen och går i ettan är det svårt. Det gäller att man hamnar med rätt människor. Men det är ju svårt. Jag hade det väldigt tufft i gymnasiet. Jag ville satsa fullt ut med träningen annars hade jag kunnat flytta hem. Men det var inte så många andra som tänkte så, så det var väldigt ensamt.

Lisa Andersson tävlar i OS.

Lisa Andersson upplevde till och med att det fanns ett motstånd mot hennes vilja att bygga muskler.

Muskler som man behöver för att kunna konkurrera och nå den absoluta världseliten.

– Jag känner igen mig i att man inte blir accepterad som tjej för att man kanske är lite kraftigare och tar mer än vissa killar. Jag tror att det märktes att man var en rejäl tjej som gillade att lyfta tungt. Det var många killar som jag tyckte såg ner på en. Men jag är nöjd över vad jag har gjort. Det är jäkligt skönt att man har kommit hit.

”Artikeln vänder sig mot killar”

Sveriges största guldhopp inom skicross, Sandra Näslund, har inte bevittnat kulturen på lika nära håll. 

– Det sker säkert, men jag har inte blivit påverkad någonting. Jag har väl varit så inne det man har gjort och man har som inte brytt sig om vad någon annan har tyckt riktigt, säger hon.

Näslund och Andersson laddar för OS-tävlingarna i skicross som körs på fredag i Sydkorea. Men artikelförfattaren Sara Ottosson har inte längre någon kontakt med alpinsporten. Det som finns kvar är minnena och några vänner som fortfarande är aktiva.

I dag bor hon i Uppsala och studerar.

– Generellt ses sådana här frågor som kvinnofrågor. Det är många som delat och kommenterat, främst tjejer. Det är inget fel med det, men artikeln vänder sig mer mot killar och folk med maktposition, säger Ottosson.

Åre Skidgymnasium i Järpen.

LÄS MER: OS i TV; program & tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS-guide 2018: Alla tider, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Följ ämnen i artikeln