Nikola Djurdjic berättar om den turbulenta flytten från Hammarby

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Han lämnade Hammarby IF under uppmärksammade former.

Nu berättar anfallsstjärnan Nikola Djurdjic för Sportbladet om äventyret som väntar i Kina, de sista turbulenta dagarna i Stockholm och känslorna kring fansens svekdebatt.

– Jag har inga problem med att folk blir arga på mig, jag vet vad lojalitet handlar om och jag måste vara lojal mot min familj, säger han.

Nikola Djurdjic befinner sig i Belgrad med sin familj när Sportbladet når honom. Han har mellanlandat några dagar på väg till ett träningsläger med sin nya klubb Chengdu Better City.

Vistelsen i Thailand kan bli längre än vad som först var planerat på grund av coronaviruset.

– Enligt den information som jag har nu kommer de att skjuta på säsongen några veckor, säger Nikola Djurdjic.

Är du rädd för viruset?

– Nej, det är mer lite panik kring det här i Europa än i Kina. Det kändes som att kineserna har en god disciplin kring det och kommer att hantera situationen.

Berättar om klubbytet

Han har själv just kommit tillbaka från Kina och Chengdu där alla pusselbitar kring övergången föll på plats.

– Det var förhandlingar, läkarundersökning så det är skönt att allt är klart, säger anfallaren.

Intrycken från besöket i miljonstaden var positiva.

– Det var mycket bättre än jag hade förväntat mig. Staden är fantastisk och klubben är väldigt professionell. Jag är väldigt glad för att jag skrivit på och det är ett äventyr för min del.

Vilka förväntningar har du på klubbytet?

– Det kommer att bli en bra erfarenhet. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig sportsligt, det är verkligen en helt annan slags fotboll och jag tror att jag måste anpassa mig snabbt. De förväntar sig mycket av mig, men jag har stor erfarenhet så jag tror inte att det kommer att bli ett problem.

Ser du det som ett steg framåt sportsligt jämfört med spel i Hammarby och allsvenskan?

– Nja, ett steg framåt kan man inte säga. Men det blir något helt annat. Ekonomiskt blir det en förbättring, men ser man till fotbollen är det mer annorlunda. Det finns en del stora stjärnor i kinesisk fotboll och även i andraligan finns det flera bra spelare, men jag vet inte riktigt vilken nivå som väntar.

Chengdu Better City spelar i den kinesiska andraligan och tränas av spanjoren José Carlas Granero.

– Han är europé och har sitt sätt att se på fotbollen och jag tror inte att det ska vara någon svårighet för mig att passa in i spelsättet, säger Nikola Djurdjic.

Anfallaren kommer till Kina efter lyckad säsong i allsvenskan med 13 mål och åtta målgivande passningar.

Vilken är den främsta orsaken till att du lämnar Hammarby?

– Det är en kombination av flera saker. Det är hela projektet som de presenterat för mig, det ser verkligen kul ut. De har byggt en ny arena, staden är fantastisk och så det finns flera orsaker.

”Ett mycket, mycket högre belopp”

Lojaliteten mot sin familj är ett av de skäl anfallaren lyfter som det starkaste till flytten. Det handlar om en hög lön. Enligt Sportbladets tidigare uppgifter kommer han att tjäna mellan fem och sex miljoner kronor per år. Men det är fel.

– Nä, det stämmer inte alls, säger Nikola Djurdjic.

Nikola Djurdjic.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Nikola Djurdjic.

Jaså?

– Det är mycket, mycket högre belopp.

Hur mycket då?

– Jag vill inte tala om summor, men det är mycket högre. Jag är väldigt nöjd med kontraktet och det är den sortens pengar som är väldigt svårt att få i Sverige.

I samband med övergången till den kinesiska klubben har ett missnöje bland Bajenanhängare vuxit, även om det också funnits en förståelse.

– De flesta svenskar har sådan ordning på sina liv, medan jag kommer från ett land där framtiden är osäker. Om man talar om lojalitet, så måste jag vara lojal mot min familj och de tio till 15 personer som förlitar sig på mig ekonomiskt, jag måste ta hand om dem också. I Sverige tjänar de flesta pengar för sin egen del och sina familjer, men jag måste ansvara för fler personer än vad är normalt, säger Nikola Djurdjic och fortsätter:

– Jag har inga problem med att folk blir arga på mig, jag vet vad lojalitet handlar om och jag måste vara lojal mot min familj. Jag var lojal när jag var där (i Hammarby), lojal på planen när det krävdes. Det glömmer folk, men jag måste också vara lojal mot mig själv och min familj. Jag vill att min dotter ska få allt som jag kanske inte kunde få i framtiden. Jag hoppas att folk kan förstå det.

Den serbiska fotbollsspelaren har förståelse för kritiken som kommit efter den haussade flytten.

- Människor behöver ibland någon att skylla på och jag har inga problem med det. Jag var framgångsrik i klubben, jag har bidragit till att klubben tagit flera steg framåt. Det är jag stolt över. Det kommer att finnas fans som vänder mig ryggen men jag är fortfarande hundra procent en hammarbyare.

Du missade träningen en dag: var det ditt beslut att avstå eller var du påverkad av agenter?

– Det är lite uppblåst och gripit ur sitt sammanhang. Jag har inte tvingat klubben att göra något, det handlade inte om utpressning mot klubben. Jag hade en bra kommunikation med klubben hela tiden, med Jesper Jansson (sportchef) och styrelsen. De kände till min situation hela tiden. Vi hade verkligen ett vänligt avsked när allt var klart. Jag tror att folk fick en sned bild av vad som hände, jag ville inte ha ett drama kring detta.

”Inga problem mellan oss”

Uppfattningen utåt var att du vägrade träna för att sätta press på Hammarby?

– Det var inte hundra procent fallet, jag hade bra kommunikation med klubben hela tiden. När det kom till förhandlingarna och övergångssumman gick det lite fram och tillbaka, men till slut var det inga problem mellan oss. De förstod mitt beslut att lämna.

Fanns det andra skäl att avstå träningen än att markera?

– Det var ett missförstånd, det fanns andra skäl. Men det var inte tal om utpressning mot klubben det är ett som är säkert.

Nikola Djurdjic berättar att övergången möjliggjorts av en grupp av tre agenter.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Djurdjic: ”Jag kommer att vara en av supportrarna nu”

Jesper Jansson var inte nöjd med att Chengdu tog kontakt med dig och inte Hammarby. Kan du förstå det?

– Jag är medveten om det, Jesper har sagt det till mig. Men i slutänden talade vi om det och fann en lösning. Jag kan förstå Jesper Jansson också. När man gör affärer med Kina kan det bli ett annat tillvägagångssätt. Han var inte nöjd med mig, men vi har gått igenom mycket och till slut är han nog nöjd med att jag har lämnat. Det är ett problem mindre för Jesper.

Hammarby fick enligt vad Sportbladet erfar fyra miljoner kronor för sin spelare vid försäljningen, en summa Jesper Jansson inte var nöjd med.

– Jag vet att Jesper (Jansson) inte var nöjd med det. Jag hade en större påverkan på Hammarby än rent det jag gjorde på planen, men man måste inse att åldern spelar in. För en kille som är 34 om ett par månader är det en bra summa.

”Jag är en av supportrarna nu”

Kommer du att sakna fansen? 

– Jag kommer att vara en av supportrarna nu. Jag har bara fina minnen av Hammarby och jag kommer se till att det förblir så. Får jag en möjlighet kommer jag att åka och titta och finnas på arenan för att stötta killarna i laget. Jag kommer att följa laget på min dator. Det har varit mina tre bästa år i karriären.

Hammarby har redan ersatt Nikola Djurdjic med Paulinho. Det tror ”Niko” blir en bra lösning.

– Jag gillar verkligen Paulinho och hade gärna sett att han hade kommit tidigare. Han kommer att lösa de poäng som Hammarby behöver, jag tror verkligen på honom.

Ångrar du något kring allt som hänt den senaste tiden?

– Jag ångrar ingenting. Jag ville aldrig bli indragen i dramat med fansen, jag är för smart för det. Sen finns det inga lätta vägar, men jag hoppas att folk förstår till slut.

Publicerad:

LÄS VIDARE