Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: Myhrer lämnar ett tomrum som ingen kan fylla

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

30 pallplatser i världscupen, ett VM-brons och ett OS-guld. 

André Myhrer förtjänade ett betydligt bättre slut än det snöpliga han fick.

Nu lämnar han ett tomrum efter sig som ingen kan fylla. 

André Myhrer gjorde sin första världscup 2004. Säsongen efter tog han sin första pallplats. 

Sedan slutade han aldrig. 

Under 15 år har Myhrer levererat pallplatser, varav åtta segrar, i världscupen och när han nu lägger skidorna på hyllan 37 år gammal gör han det som den största manliga alpinåkare Sverige haft efter Ingemar Stenmark.

Och det är minnena från OS som etsar sig fast för evigt.

Karriärens tyngsta smäll

När Myhrer låg tvåa med guldkänning efter det första slalomåket under OS i Sotji startade en febril jakt i Sportbladets läger. 

Några veckor tidigare hade vi bett Myhrer göra ett eget drömlöp för OS. Han ritade sig själv högst upp på pallen med en guldmedalj runt halsen och och satte rubriken MIRAKLET. 

Efter att ha skadat knät under uppladdninglägret och anlänt till Sotji på kryckor kändes löpsedeln för passande för att vara sann. 

Nu låg den på ett hotellrum en dryg timme från Rosa Kutor och vi behövde få den till tävlingsarenan innan det andra åket. 

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
André Myhrer debuterade i världscupen redan 2004.

Löpet anlände ungefär samtidigt som Myhrer körde ur i Ante Kostelics extrema bansättning.

Det var den tyngsta smällen i Myhrers karriär. Men fyra år senare fick han sitt mirakel och skrev in sig med versaler i historieböckerna efter att ha följt upp Frida Hansdotters guld och fullbordat en oförglömlig svensk dubbel i Pyeongchang.

Kommer alltid stå kvar

Nu har de senaste årens båda giganter tackat för sig. På damsidan har Anna Swenn-Larsson axlat rollen efter Hansdotter, men på herrsidan finns det ingen som kan fylla tomrummet Myhrer nu lämnar efter sig. 

Jag gissar att Matts Olsson, tyvärr, också avslutar karriären och då står hoppet till en ensam Kristoffer Jakobsen. Han har all potential att vara med och slåss där uppe, vilket han redan visat, men att fylla Myhrers pjäxor är omöjligt. 

– Vi en ny generation på väg fram och om 2-3 år kan vi ha en ny stark generation på herrsidan. Men man kan aldrig ersätta André Myhrer, varken som mästare eller profil. Han är olik många andra, en hedersman, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter. 

Myhrers noggrannhet, inställning och ödmjukhet definierar hans karriär och den förtjänade verkligen ett värdigare avslut.

Men även om hans sista tävling ställdes in kommer Myhrers namn alltid att stå kvar i historieböckerna. 

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

LÄS VIDARE