Stoppar frågorna: ’Det är en vädjan’

SOK:s truppchef höll brandtal inför presskonferensen

Uppdaterad 2018-02-16 | Publicerad 2018-02-09

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Pressträff med de svenska herråkarna.

Då gick SOK:s truppchef Peter Reinebo in och stoppade frågor om bloddopning.

– Det här är en vädjan om en timeout, säger han.

– Blir det ett ältande tror jag att det kan påverka de aktiva, påpekar skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip.

I morgon inleds tävlingarna i OS med damernas skiathlon och på söndag är det herrarnas tur.

Men fokus har legat på något helt annat.

Nämligen på den granskning som SVT:s Uppdrag granskning gjort, där två svenska landslagsåkare – en manlig och en kvinnlig – pekas ut som misstänkt dopade på grund av höga blodvärden.

Stoppar frågor

På fredagen hade de svenska herråkarna presskonferens.

Då vädjade SOK:s (Svenska olympiska kommittén) truppchef Peter Reinebo media om att inte ställa frågor om dopning och höga blodvärden.

Innan presskonferensen började höll han ett slags brandtal.

– Vi har haft några dagar med många resonemang runt det här med bloddopning, runt utspel från undersökande journalister. Det är väldigt positivt att man tittar på de här frågorna och vi försöker vara helt öppna med det vi vet. Vi tycker att det är positivt att man vänder och vrider på alla stenar. Samtidigt tycker vi man ska vara försiktig med att använda fakta som pekar ut eller misstänkliggör oskyldiga aktiva och ledare. Det är en balansgång. Jag skulle vilje be er (media) och oss alla att vi från och med efter denna presskonferens hjälps åt att fokusera på tävling och bra resultat, att vi respekterar att de frågor som ska ställas senare i dag och de närmsta dagarna handlar om det som är här och nu och om idrotten. Tack, sa Reinebo.

”Är en vädjan”

När Sportbladet undrar om det är SOK:s eller landslagsåkarnas beslut att stoppa frågor om dopning svarar Reinebo:

– Det är ett samsnack, skulle man kunna säga. Det är en vädjan att vi från och med i eftermiddag kan fokusera på förberedelser och genomförande inför tävlingarna. Vi har ägnat ganska mycket tid och fått många frågor och gett många svar och det här är som sagt viktiga frågor, men allt har sin plats, sin tid. Vi kommer säker återkomma till det här. Men det är mer en vädjan om en timeout till er (media) för att vi ska kunna göra vårt allra bästa här i OS. Något vi (SOK) tillsammans med skidledningen ber er – och oss alla – om, säger Peter Reinebo.

När Sportbladet möter Rikard Grip, förbundskapten för skidlandslaget, säger han att åkarna riskerar att bli påverkade.

– Vi kan fortsätta hålla fokus på det vi ska göra, men vi känner också att det måste finnas en gräns för hur mycket vi ska diskutera det och kommentera det. Det kommer till en ändpunkt där man inte kommer längre i diskussionen och det känns bara dumt att fortsätta älta detta.

– Blir det ett ältande tror jag att det kan påverka de aktiva, påpekar skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip.

”Tråkig situation”

Efter presskonferensen väljer ändå Daniel Richardsson, 35, att svara på frågor om hur Uppdrag gransknings program påverkat åkarnas uppladdning inför OS.

– Det blir en diskussion man inte vill ha just nu, man vill fokusera på tävlingarna. Vi har ändå laddat för det här i fyra år… Sen tycker jag det är bra att man granskar dopning – man vill ju att alla tävlar på lika villkor och jag personligen har liksom ingenting att dölja – men i Uppdrag gransknings program så är det ju åkare som blir utpekade. Vilka det är vet vi inte. Vi får väl avvakta och se. Det finns inte så mycket mer att säga, men det blir en tråkig situation, säger Richardsson.

Just att det är en fortfarande aktiv landslagsåkare som pekas ut, hur ser du på det, att det i så fall är någon av dina lagkamrater?

– Ja men så är det ju. På herrsidan är vi bara fyra åkare som var aktiva på den tiden (2001-2010, den period granskningen avser) och då är det inte så svårt att lista ut… Men som sagt, jag vill lägga fokus på det som sker på söndag (tävling), men klart att det här påverkar lite.

Har du själv känt dig utpekad?

– Ja, indirekt blir man ju det. Men återigen, jag har ingenting att dölja, fast det vet ju inte alla där hemma... Så är det, men det är en del av spelet, säger Daniel Richardsson.