Bollnäs segrare i hälsingederbyt

Publicerad 2015-12-26

Efter de hårda orden – Per Hellmyrs tvåmålsskytt

Efter det förra hälsingederbyt använde Per Hellmyrs ord som "tragiskt" och "bittra" om Edsbyns fans.

På annandagen sköt mittfältaren två mål i Bollnäs 7–3-seger och pustade sedan ut.

– Äntligen fick jag ett respektfullt bemötande av publiken, säger han till TT.

Det har spelats bandy på annandagen i Sverige sedan 1957. 2015 års upplaga inledde med den på förhand hetaste tillställningen: hälsingederbyt mellan Edsbyn och Bollnäs.

Lagen möttes för två veckor sedan. Då såg Edsbyn ut att gå mot segern, men när klockan stod på 92.02 promenerade Per Hellmyrs igenom sju spelare och slog – liggande i luften – in 4-4-bollen.

Efteråt ville den forne Edsbynspelaren inte bara prata om dribblingarna, utan om skriken och hånen han fick motta från fansen från sin tidigare klubb. Hellmyrs bad dem att sluta vara bittra.

Har fått ursäkt

– Det är obscena gester och burop och det haglar kommentarer emellanåt. Jag tycker att det är ett riktigt illa beteende, sa han till bandypuls.se.

Tillbaka till dagens match. Inför den sa Per Hellmyrs att han fått en ursäkt från Edsbyns supportrar. Han såg saken som utredd.

Det betydde inte att han var något vidare snäll mot sin förra klubb. Lagen gick till halvtidsvila i ställning 3-2 till Bollnäs (ett mål av Mickelsson och två av Helavuori). Direkt i början av andra fick de hörna från höger. Den rakade Per Hellmyrs in till 4–2.

32–åringen gjorde sedan ännu ett mål när slutsiffrorna skrevs till 7–3. Samuli Helavuori hade då gjort hattrick.

"Blev en wow-känsla"

Matchen var det trögstartade Bollnäs fjärde raka utan förlust. För Edsbyn sprack en svit på sju raka hemmasegrar. Efteråt återvänder Hellmyrs till det där derbyt för två veckor sedan.

– Det hände något i matchen mot Edsbyn hemma. Det blev en wow-känsla. "Det är såhär det ska vara mot varandra och mot motståndarna", säger han till SVT.

Extra glad är Hellmyrs över att ha sluppit onödiga svordomar och pikar från läktarhåll.

– Folk verkade ha lyssnat. För första gången hörde jag ingenting elakt. Det kändes stort och fint, säger han till TT.

Serieledarna överlägsna

I Västeråsderbyt mellan VSK och Tillberga varade spänningen i fyra minuter. Sedan trillade målen in för serieledaren:

Jonas Nilsson gjorde 0–1, Ted Bergström 0–2, Patrik Sjöström 0–3 och 0–4 innan 25 minuter var spelade. VSK:s segersiffror stannade vid 10–4 efter att Sjöström prickat in fyra mål.

Hemvändaren Edlund tvåmålsskytt

Sandviken seglade också upp i 4–0 i sin match, även om det tog 54 minuter för dem. Gästande Broberg repade sig den sista halvtimmen och putsade till siffrorna, men riktigt nära en poäng var de inte. Sandviken–Broberg slutade 7–3 efter två mål vardera av Christoffer Edlund och Daniel Mossberg.

Hedqvist femmålsskytt

För två veckor sedan vann Vänersborg på bortais mot Gripen från Trollhättan med 5–1. När derbyt nu vände hem till Vänersborg blev målskörden den dubbla. Joakim Hedqvist skyfflade in fem bollar i Vänersborgs 10–1-vinst. Målfesten gör att Hedqvist (26 mål) närmar sig Sandvikens Christoffer Edlund (33) i toppen av skytteligan.

Svängig match i Vetlanda

Mötet mellan Vetlanda och Sirius var svängigt som en jazzkonsert.

2–0 blev 2–2 under den första halvtimmen. 3–2 blev till 4–6 på 25 lyckade minuter för Sirius, men inte heller den ledningen höll i sig.

Mellan minut 67 och 90 gjorde Johan Löfstedt tre mål och hans lagkamrat Patrik Johansson ett när Vetlanda gled ikapp och förbi till 8–6. På övertid reducerade Sirius femmålsskytt Markus Kumpuoja till 8–7, och hade inte domaren Jacob Hallkvist blåst av i det läget hade det säkerligen kunnat sluta 20-20.