Karlsson: ”Vi har chansen att ta guld”

Dackarna vann elitserien efter seger mot Smederna

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
Dackarnas lagledare Peter Karlsson.
Foto: PER KARLSSON / BILDBYRÅN
Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Första målet är nått.

Dackarna besegrade Smederna med 49–41 och vann elitserien i speedway för första gången sedan 2010.

– Vi är kompletta och har chansen att ta guld, säger lagledaren Peter Karlsson till Sportbladet.

Det stod mycket på spel i slutomgången, åtminstone på G & B arena i Målilla. 3 325 personer sökte sig dit för att se Dackarna och Smederna göra upp om seriesegern.

Smålänningarna hade två poängs försprång men eftersom Smederna vann premiärmötet (46–44) skulle de vid ytterligare en seger ta över serieledningen tack vare bonuspoängen.

Men utan skadade VM-tvåan Fredrik Lindgren blev uppgiften för svår. Eskilstuna-laget gav allt och hade oavgjort efter tio heat (30–30) men Dackarna var det starkare laget efter pausen, avgjorde matchen med två raka femettor och vann till slut med 49–41.

Tung kväll för ersättaren

Lagledaren Peter Karlsson var, som sig bör, mycket nöjd med sitt manskap.

– Jag är jätteglad för lagets skull. Det här är killarna värda. De har kört riktigt bra tillsammans i grundserien och ger verkligen allt. Samtidigt var det skönt att revanschera sig för förlusten i premiären. Vi ledde i 14 heat och efteråt låg jag sömnlös i flera dygn, säger Karlsson, den förre storföraren som gör sin första säsong som lagledare.

Letten Andzejs Lebedevs, som kallades in för att ersätta Lindgren, vann sitt första heat men hade en i övrigt tung kväll och körde bara in fem poäng totalt.

– Efter pausen ger vi bort två heat lite för lätt och sedan kan jag inte sticka under stol med att vi saknar vår bäste förare. Med ”Freddan” i laget hade det krävts målfoto i kväll, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson.

”Tänker inte hänga dem”

Eftersom Rospiggarna samtidigt förnedrade Lejonen (59–30) inför närmare 6 000 åskådare i Hallstavik slutade mästarlaget och guldfavoriten Smederna först på tredje plats i sluttabellen.

– Det är som det är. Lejonen kommer till start utan sina tre bästa förare men det är inte jag som tar ut laget eller ansvarar för deras ekonomi. Jag tänker inte hänga dem för det, säger Jerker Eriksson.

I det kommande SM-slutspelet går Dackarna och Rospiggarna direkt till semifinal medan Smederna, Vetlanda, Indianerna och Västervik inleder slutspelet med kvartsfinaler.

Smederna valde Indianerna som motståndare och inleder borta, det vill säga i Sannahed utanför Kumla. Vetlanda och Västervik gör således upp om den andra semifinalplatsen.

Får välja motståndare

De första kvartsfinalerna körs kommande tisdag, den 28 augusti. I egenskap av seriesegrare får sedan Dackarna välja motståndare i sin semifinal.

– Det är en marginell fördel för det lär vara seriens fyra bästa lag som står där, säger Peter Karlsson, som inte hymlar om att Dackarna är på guldjakt.

– Det har vi varit sedan första matchen. Vi vill ta oss igenom semifinalen för det finns ett större mål efter det. Vi försöker hålla fötterna på jorden och är inte oslagbara men vi är kompletta och har chansen att ta guld. Det är små marginaler som avgör i slutändan. Det gäller att ha flyt och vara skadefria, och det har vi varit så här långt.

Vad betyder seriesegern för Dackarna som klubb?

– Mycket. Det är en stor förening med många funktionärer som jobbar ideellt och många människor som kommer för att stötta oss. I dag är alla glada, säger Peter Karlsson.

Avsågade Masarna och Lejonen missar slutspelet men eftersom ligan är stängd de tre kommande åren åker inget lag ur. Antalet lag kan däremot komma att utökas då Piraterna har ansökt om en elitserieplats 2019.

Publicerad:

LÄS VIDARE