”Är det danska landslaget som arrangerar EM”

Rysslands förbundskapten rasar mot schemakuppen

Publicerad:
Ambros Martin.
Foto: Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Ambros Martin.

SPORTBLADET

Tomas Axnér och den franske förbundskaptenen är redan förbannade.

Nu rasar också den ryske förbundskaptenen över den danska schemakuppen.

– Vi kräver en konkret förklaring. Det är väl EHF och inte det danska landslaget som arrangerar EM, säger Ambros Martin till Sportbladet.

Den danska arrangören stod för en schemakupp i EM sent på tisdagskvällen när hela gruppspelet var färdigspelat och Danmark slutat tvåa.

Det nya schemat gynnar Danmark på framför allt gruppvinnarna Ryssland och Frankrikes bekostnad.

Danskarna försvarar sig med att det stod i en fotnot att deras matcher skulle spelas den 11, 13 och 15 december. Däremot stod det inget om att man också kunde ändra vilken ordning lagen skulle mötas.

”En total skandal”

Nu rasar flera andra EM-nationer mot förändringen.

Den franske förbundskaptenen Olivier Krumbholz gick i taket direkt efter gruppfinalen mot Danmark.

– Ändrade de programmet? Det är helt galet. Det är en total skandal. Det är verkligen en skam, sa Olivier Krumbholz, i går efter matchen enligt Ekstrabladet.

Tysklands Henk Groener har bland annat kallat det orättvist. Både för hans eget lag, men också för andra nationer.

Tomas Axnér reagerade starkt i Sportbladet redan i natt och var fortsatt kritisk i dag.

”Fick sämsta spelprogrammet”

Ryssland är ett av de lagen som drabbas värst och Sportbladet får en pratstund med deras förbundskapten Ambros Martin, kanske den högst aktade damhandbollstränaren i världen.

Han hade heller ingen aning om att schemat kunde ändras efter det att man fått besked från EHF (det europeiska förbundet) efter sitt gruppspel i måndags.

– Vi gav därför spelarna en ledig dag i går eftersom vi hade två dagar med träning på oss till första matchen i mellanrundan på fredag. Så vi blev mycket överraskade när vi fick höra sent i går, och bekräftat i dag på morgonen, att schemat ändrats totalt.

Plötsligt hade man bara en dag kvar till första matchen i mellanrundan i morgon.

I stället för att Frankrike och Ryssland fick det bästa spelprogrammet i kraft av gruppvinnare har Danmark (och Sverige) tagit deras plats. Frankrike och Ryssland inleder i stället mellanrundan med två matcher på två dagar.

– Det är självklart inte rättvist. Varken mot oss eller Frankrike. Vi vann våra grupper och fick det sämsta spelprogrammet. Vi förstår inte detta alls. Vi vill ha en konkret förklaring till varför det blev så här och varför inte lagen, oavsett vilken land man kommer från, har samma förutsättningar. Men kan inte ändra spelschemat till Danmarks fördel med följden att det blir sämre för andra.

– Det är väl EHF och inte det danska landslaget som arrangerar EM?

Ska ”prata” på planen

Ambros Martin fortsätter:

– Alla pratar om etik i de här tiderna. Då måste detta finnas etik i detta också.

Sedan vill inte han inte säga så mycket mer utan låta spelet på planen tala för sig själv framöver.

– Vi kommer att ”prata” på planen. Jag kommer inte att prata mer utanför nu. Jag vill bara ha en förklaring till varför det ändrades och varför vi drabbades.

Publicerad:

LÄS VIDARE