Uppdaterad 2016-12-06 | Publicerad 2016-02-16

773:e fullträffen för David Karlsson

David Karlsson, historisk målskytt.

Här är han, tidernas skyttekung.

Målmaskinen David Karlsson gjorde sitt 772:a och 773:e elitseriemål när hans Villa Lidköping slog Sirius med 8–2.

– Jag kommer att vara otroligt stolt så länge rekordet står sig, säger ”Davva” till Sportbladet.

Jonas Claesson, som i dag är tränare i Vetlanda, gjorde 771 mål under sina gyllene år i Vetlanda och Hammarby.

Under tisdagskvällen tvingades den småländske skyttekungen abdikera.

David Karlsson tangerade alla tiders målrekord i den förra omgången, då han dundrade in en hörna bakom Västerås landslagsmålvakt Andreas Bergwall.

Mål på fasta situationer

Om 34-åringen nöjde sig med det? Knappast. I slutomgången, då Villa tog emot Sirius i Sparbanken Lidköping Arena, skrev han bandyhistoria i den 22:a minuten.

Det var då ”Davva” slog in en hörna bakom Sirius-keepern Henrik Kjellsson och firade sitt 772:a mål i högsta serien. Nummer 773 stänkte han in från straffpunkten i den andra halvleken.

– Det första kom efter ett avslut utifrån som skulle ha suttit i krysset, men han (Kjellsson) räddade den till en hörna som jag satte. Det var inga konstigheter. Sedan satte jag en straff, och det är mål det också.

Minns du ditt första mål i högsta serien?

– Ja, det var på Tingvalla 1998. Micke Forsell (Boltic) stod i mål och jag satte ett vänsterskott i bortre. Det är sådant man kommer ihåg. Jag var 17 år och spelade för Vetlanda, berättar David, som även har ett förflutet i Hammarby.

773 mål är ganska mäktigt med tanke på vilka storheter som har spelat i elitserien.

– Ja, det är rätt häftigt. Jag är oerhört stolt. För sjunde året i rad gör jag över 50 mål i grundserien och jag kan fortfarande utvecklas. Det här är ett slag på fingrarna på dem som  inte har trott på mig under karriären. Det finns många haters.

Har du hört något från Jonas Claesson?

– Nej, men jag har inte kollat telefonen.

Hur länge tror du att rekordet kommer att stå sig?

– Det finns ju två spelare i Sandviken som är rätt vassa, säger han syftande på Christoffer Edlund och Erik Pettersson.

– Någon av dem kommer nog att ta det, men det skiter jag i nu. Det är då det.

Villa Lidköping slutade på andra plats i grundserien och valde att möta just Jonas Claessons Vetlanda i kvartsfinalen.

– Det blir oerhört tuffa matcher i kvartsfinalen. Vi måste spela på toppnivå för att slå dem, säger David Karlsson.