– Bort med demokrati

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-10

Psykologens tips till Blågult: Man måste bestämma hårdare

HÅRDARE TAG? Det tycker i alla fall idrottspsykologen Åke Fjellström att förbundskapten Erik Hamrén ska köra med i landslaget.

Sverige visar upp usel statistik vid straffar och förlängningar.

Men idrottspsykologerna har recept för ett bättre facit:

Mindre demokrati i landslagen – och träning inför vrålande högtalare.

Förra veckan föll Småkronorna på straffar i JVM-semifinalen mot Ryssland.

Men Sportbladets granskning i gårdagens tidning visade att hockeyjuniorena är långt ifrån ensamma om att misslyckas i de avgörande lägena.

Såväl fotbolls- som hockeylandslagen är sämst när det gäller, i straffavgöranden och förlängningar. Sett till slutspelsmatcher för herrlandslaget i fotboll, U21, Tre Kronor och Småkronorna handlar det om endast fyra segrar de senaste tio åren. Men 15 förluster.

”Inte mentalt svaga”

Experterna har dock sina recept för bättre landslagsresultat:

– Historieskrivningen att vi skulle vara mentalt svagare köper jag inte. Men man ska bedöma skicklighetsgrad och specialisera på dem som ska avgöra, säger idrottspsykologen Åke Fjellström.

– I sudden i hockey spelar man i regel fyra mot fyra. Där finns en antydan att man är för demokratisk, att alla ska ha ungefär lika mycket speltid i landslaget. Man måste bestämma hårdare.

Är svenska landslag för demokratiska?

– Ja. Vi är för demokratiska. Det finns ett citat med Tommy Söderberg (ex-förbundskapten fotboll) där han skulle byta och sa ”hur kommer han ta det där? Vi kanske skulle avvakta”. Sådan hänsyn får man inte ta. Man måste vara mer funktionell.

Nyckeln – rutin

Kollegan Johan Plate har ett annat tips på ökad framgång i avgörande lägen:

– Vi måste träna mer på just detta. Den vanligaste anledningen är inte mental utan att man inte har tränat på det lika mycket som motståndarna, säger idrottspsykologen.

Men det går ju inte att fylla en hall/fotbollsarena på träningen?

– Nej, men när Liston Söderberg (fotbollstränare) var i Gefle hade de gått långt i Svenska cupen. Då tränade de inför nedsläckta läktare med inspelat publikljud. Vrål, säger Plate.

– Utifrån ett psykologiskt perspektiv är det helt rätt. Anledningen är att all forskning visar att rutinerade spelare som ”tvingats” spela många sudden och straffläggningar blir bättre. Så osexig är förklaringen.