Bolsjunov tog rekordseger i Tour de Ski

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ALPE CERMIS/STOCKHOLM. Alexander Bolsjunov fullbordade en enorm Tour de Ski. För åttonde raka loppet stod han på pallen med en andraplats.

Och till slut var segermarginalen rekordstor, 3.23,9.

– Han är helt otrolig, inspirerande, säger William Poromaa.

Allra snabbast uppför Alpe Cermis var Alexander Bolsjunovs landsman Denis Spitsov. Han gjorde en Ebba Andersson när han både tog sin första världscupseger och dessutom klättrade upp till en tredjeplats totalt.

Men där bakom spurtade maskinen Alexander Bolsjunov till sin åttonde raka pallplacering och sen segermarginal på 3.23,9. Nio sekunder mer än Martin Johnsrud Sundbys tidigare rekord – där norrmannen dessutom fick bonussekunder för alla sina pallplatser.

Oskar Svensson bäste svensk

Trea uppför backen och tvåa totalt blev Maurice Manificat. Den ende som bröt den ryska dominansen med sex av sju i toppen.

Bäste svensk uppför Alpe Cermis blev William Poromaa, 1.29,3 efter på 23:e platsen. Totalt var gårdagens sprintsegrare Oskar Svensson bäst med en 16:e plats.

– Det Bolsjunov gör är brutalt, vet inte när man senast såg något liknande, säger Oskar Svensson.

William Poromaa åkte upp för backen för första gången:

– Det var tuffare än jag trodde.

Vilka erfarenheter har du tagit med dig från touren?

– Att det är mycket tajta race, det krävs en bra kropp för att klara av att vara i toppen. Sen får jag bli bättre på att köra med mer säkerhet i loppen, säger han.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE