Hon fick jobbet som testförare - hånas

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är väl inte första april”

1 av 2 | Foto: LOTUS F1
Carmen Jorda.

Carmen Jorda presenteras som Lotus nya utvecklingsförare.

Då hånas hon av sina tidigare konkurrenter:

– Carmen Jorda kan inte framkalla en film, än mindre utveckla en F1 hybrid, twittrar Rob Cregan.

Foto: LOTUS F1

Det blev stor uppståndelse när F1-stallet Lotus i går presenterade sin nya testförare, 26-åriga Carmen Jorda från Spanien. Hon har ett förflutet i GP3 och hennes tidigare konkurrenter valde att  håna och inte gratulera henne.

– Carmen Jorda kan inte framkalla en film, än mindre utveckla en F1 hybrid, påstår Rob Cregan.

– F1 handlar om talang, inte om att tjata till sig jobb man inte behärskar.

Första april?

Han var teamkollega med den 26-åriga spanjorskan i GP3 år 2012 och är bara en av de förare som är kritiska till Lotus satsning på henne som utvecklings förare.

– Det är väl inte första april i dag va?, twittrar Mitch Evans, mästare i GP3 2012 och Richie Stanaway som vann race i GP3 2014 twittrade tre, tydliga bokstäver:

– LOL.

Jonathan Noble, erkänd F1 redaktör på brittiska Autosport twittrade:

– Vem sa att det inte är pengarna som styr inom motorsporten?

Sett till Carmen Jordas resultat är det inte så konstigt att hennes tidigare konkurrenter ställer sig något frågande. Nästa år införs en ny superlicens som förarna måste kvala in till med hjälp av prestation och för den räcker inte hennes prestationer i de lägre klasserna. Hon har kört 44 lopp i GP3, inte vunnit något, inte stått på prispallen, inte tagit någon pole position och inte heller kört det snabbaste varvet vid något tillfälle.  Hon har under tre säsonger i serien inte tagit en enda poäng. Förra året var hon teamkompis med svensken Jimmy Eriksson som slutade fyra i mästerskapet, själv lämnade hon serien efter ännu en poänglös säsong när fyra lopp återstod. Då ersattes hon av Dean Stoneman som körde in bilen på pole position i sitt första kval och han vann också det första loppet i Ryssland.

En dröm

Lotus är mycket nöjda med sitt nyförvärv:

– Vi ser fram emot att arbeta med henne under säsongen och målet är att se henne bakom ratten på bilen. Hon tar med sig nya perspektiv till stallet och vi har ett bra program för henne, hon ska åka med på tävlingshelger och hon ska köa i simulatorn i fabriken på Enstone.

Carmen Jorda är också mycket glad över möjligheten att ta steget till F1 från en poänglös tillvaro i GP3:

– Det är en dröm som blir sann, jag började köra tävlingar när jag var tio år gammal och F1 har hela tiden varit mitt mål. I och med att jag nu har ett kontrakt med Lotus är jag ett steg närmare målet.

– Jag ska jobba för att förbättra mig som förare och arbeta mycket med att förbättra bilen i simulatorn. Det är en fantastisk möjlighet för mig.

Hon fortsätter:

– Det är stort att bara ta en plats i teamet och det är en ännu större möjlighet och den kommer att leda till ännu större och ännu bättre saker.

Publicerad: