Uppdaterad 2016-01-09 | Publicerad 2016-01-08

Olsson besviken efter förnedringen mot EM-motståndaren

Staffan Olsson har mycket att fundera på.

Handbollsherrarna möter Spanien i EM om tolv dagar.

På fredagen förnedrades man av spanjorerna med 32-22 efter en katastrofal första halvlek. Sverige var sämre i allt överallt.

– Vi ska inte bli bra på att leta ursäkter, vi ska bli bättre på att spela handboll, säger Staffan Olsson, besviken förbundskapten.

Sverige laddar inför handbolls-EM i Polen 15-31 januari med en fyrnationsturnering i Spanien.

På fredagen mötte man värdarna Spanien – som man också ställs mot i andra matchen i EM.

Och man kan lugnt säga att spanjorerna går in i den EM-matchen med ett psykologiskt övertag.

Det rutinerade Spanien kvaddade nämligen det på nio meter så orutinerade Sverige totalt.

Det var ren förnedring efter att Sverige haft ledningen med 3-2 i början av matchen.

Inga ursäkter

De sista 25 minuterna i första halvlek lyckades svenskarna bara åstadkomma fyra mål framåt medan spanjorerna dunkade in 15 mål, vilket gav halvtidsresultatet 17-7 till Spanien.

– Första halvlek var riktigt, riktigt dålig, säger förbundskaptenen Staffan Olsson som inte hade någon riktig förklaring varför det såg ut som det gjorde.

– Vi ska inte bli bra på att leta ursäkter, vi ska bli bättre på att spela handboll.

Efter två segrar mot ett svagt Tjeckien var det här första riktiga testet.

Gör det här dig orolig?

– Jag blir bekymrad över hur det såg ut i första halvlek men det är lite för tidigt att bli orolig.

Det svenska niometersspelet har varit det stora frågetecknet inför EM och det är det i högsta grad fortfarande.

Niometersspelet fortsatt frågetecken

Det spanska försvaret, ett av världens bästa förvisso, käkade upp de svenska niometersspelarna fullständigt med mängder av tekniska fel som följd. Och när svenskarna väl kom igenom stod den väldige Arpad Sterbik i vägen för det mesta före paus.

Frågetecknet för niometersspelet rätades inte ut direkt?

– Nej!

Spanjorerna, som rankas som ett av världens fyra bästa lag, var bättre i allt på alla positioner.

Mattias Andersson var okej i mål före paus. Men Blågult fick inte till försvarsspelet (där dock försvarsgeneralen Tobias Karlsson inte kom in förrän fem minuter före paus) och då uteblev också kontringarna, som är tänkt att vara ett blågult succérecept i EM.

Andra halvlek blev en transportsträcka där Sverige visserligen inledde med att göra 4-0 men där Spanien sedan kunde rycka igen och vinna med 32-22 till slut.

Nielsen bäst framåt

Sveriges båda målvakter, Mattias Andersson och Mikael Appelgren (som stod hela andra halvlek), får båda godkänt medan linjespelaren Jesper Nielsen var klart bäste utespelare med sju mål på sju skott.

Sverige luftade två anfallsuppställningar, som fick en kvart var i respektive halvlek. Olsson coachade alltså inte för stoppa raset i första halvlek utan höll sig till sin på förhand uppgjorda plan.

– Det blir nog annan coachning i de två kommande matcherna, säger han.

Supertalangen Lukas Nilsson blev kvar på bänken hela matchen.

– Han hade känning av lårkakan från Tjeckien-matchen så vi sparade honom en dag extra, säger Olsson.

Nu väntar Polen och Brasilien innan landslaget återvänder till Sverige på måndag och tre dagar i Stockholm före EM-avfärden.