”Svårt att förstå hur sådana fel kan ske”

Publicerad 2016-10-14

Till attack mot egna läkarstaben: ”Katastrofala”

Therese Johaug fastnade i ett dopningstest.

Och nu riktar norske landslagsåkaren Eldar Rönning kritik mot det norska läkarteamet.

– Felen de har gjort är katastrofala, säger han.

I går kom bomben.

Therese Johaug, 28, har fastnat i ett dopningstest för det förbjudna preparatet clostebol.

– Att bli beskylld för ett positivt dopningsprov är en utövares värsta mardröm. Men jag ska kämpa och ge allt för att visa att jag är oskyldig, sa en tårögd och förtvivlad Johaug på en presskonferens.

Clostebol ska den norska skidstjärnan ha fått i sig via ett läppbalsam på rekommendation från lagläkaren Fredrik S. Bendiksen som, efter skandalen, avgår med omedelbar verkan.

– Therese har gjort vad hon kan för att försäkra sig om att det inte var emot dopingreglementet. Det är mitt personliga fel att hon använt krämen, sa Bendiksen.

”Felen är katastrofala”

Och nu sågas läkarteamet internt.

Efter astmaskandalen med Martin Johnsrud Sundby för tre månader sedan och den nya skandalen med Johaug ifrågasätts läkarna av Eldar Rönning, norsk landslagsåkare fram till i våras.

– Att det kan ske två sådana fel på kort tid är svårt att förstå. Man litar hundra procent på landslagsläkarna. De är läkare med idrottsutövare som sitt huvudansvar, säger Rönning enligt NRK.

Både Bendiksen och Knut Gabrielsen, som ordinerade Johnsrud Sundby med astmamedicinen, har fått lämna sina jobb.

– Jag känner både Knut Gabrielsen och Fredrik Bendiksen och vet vad de står för. Men felen de har gjort är katastrofala. De har avgått och lämnat oss nu, men jag tycker synd om alla inblandade. Det här få säkert konsekvenser för hur den medicinska stötteapparaten ska fungera i framtiden.

”Är oskyldiga”

Medan Johnsrud Sundby fick en kortare avstängning riskerar Johaug ett straff på upp mot fyra år.

Men Eldar Rönning stöttar sina tidigare landslagskollegor.

– Jag tycker att både Therese och Martin är oskyldiga. Det är i mina ögon inte att dopa sig om man behandlar ett munsår. Och Martin har haft astama sedan han var tre år, men det är klart att han gjort ett misstag. Det är mycket ledsamt och tragiskt för norsk längdskidåkning, säger Rönning.

Följ ämnen i artikeln