Ojalas krav – efter Johaug-skandalen

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT-profilen: ”Vill se transparens”

1 av 3

Norges skidförbund offentliggör inte Therese Johaugs testresultat.

Det irriterar SVT-experten Johanna Ojala.

– Lägg korten på bordet, säger hon i SVT.

Johanna Ojala.
Foto: Bildbyrån
Johanna Ojala.

Johanna Ojala gör sig redo för ännu en världscupsäsong som expert hos SVT – och den här vintern tror hon att det kommer kännas konstigt att bedöma norska åkares insatser.

– De här två dopningssakerna (Martin Johnsrud Sundbys och Therese Johaugs) kommer förfölja oss alla. Norska utövare primärt, men även vi som tittar på sporten och jobbar med den. Vid varenda norsk seger kommer oundvikligen misstankarna att komma. ”Jaha, är det där rätt? Har det gått till på rätt sätt?”. Jag vill inte vara kollektiv i min bedömning, jag vill se varje prestation för sig, men jag tror att gemene man kommer ha väldigt lätt att ta till den kollektiva bedömningen, säger hon i SVT.

SE OCKSÅ

Marit Björgen i tårar när hon talar om dopade vännen

”Är ofattbart”

Ojala har en bakgrund som tränare och har tidigare i karriären jobbat med norska utövare. Att två av landets bästa åkare nu fastnat i dopningstester ser hon som en ”skandal”.

– Att de begår ett sådant här misstag är för mig ofattbart och overkligt, säger hon.

Therese Johaug hävdar att hon fick i sig preparatet clostebol (en typ av anabol steroid) av misstag i sin behandling av en solbränd läpp.

Frågorna är många.

Och Ojala kräver nu mer transparens.

”Blir misstänksamma”

Hon vill att det norska förbundet offentliggör Johaugs testresultat.

– Ju mer man försöker hålla tillbaka eller dölja – desto mer misstänksamma blir ju konkurrenter, tv-tittare, ja hela längdskidsvärlden. Och det är inte vad norsk längdskidåkning behöver just nu. Om Johaugs provsvar offentliggörs kan hennes case bli stärkt – att det är låga värden och då bevisas icke-avsikten att dopa sig. Jag vill se transparens, lägg korten på bordet, säger Johanna Ojala i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE