”Vi utmanar Sverige att börja snacka om mens”

Publicerad 2017-08-15

Lotta  Schelin och Therese Sjögran.

MALMÖ. Rosengård har sedan årskiftet aktivt agerat inom klubben för bryta tabut kring mensfrågor.

Nu uppmanar fotbollsklubben övriga Idrottssverige att göra samma sak.

– Vi utmanar Sverige att börja snacka om mens, säger sportchefen Therese Sjögran.

– Det finns ingen anledning att inte haka på! Det handlar om att lyfta fråga och ta bort det tabu som finns, påpekar anfallsstjärnan Lotta Schelin.

Förra hösten satte fotbollsspelaren Lotta Schelin, tillsammans med mensskyddstillverkaren Libresse, fokus på den inom idrotten tabubelagda frågan kring kvinnors menstruation.

Kort efter det publicerade Sportbladet en unik granskning av ämnet: i en enkät svarade 301 landslagsaktuella idrottskvinnor på frågor om menstruation, graviditet och preventivmedel.

Sju av tio kvinnor uppgav att de kände av hur dagsformen påverkades under menstruation och 73 procent ansåg att de hade för lite kunskap om kvinnlig fysiologi.

Under 2017 har Rosengård aktivt arbetat vidare med mensfrågan inom klubben.

Cyklerna registreras

Föreningen har med hjälp av experter från samarbetspartnern Libresse genomfört utbildningar för ungdomsledare och för spelare från F 11 och uppåt, samt infört nya rutiner på elitnivå som innebär att spelarnas cykler registreras.

Lotta Schelin uppskattar framstegen.

– Det är skitbra.  Det finns så mycket att göra men en första sak är bara att lyfta frågan. Är det något som är sagt officiellt inom klubben är det lättare för den enskilda spelaren att våga ta upp det, säger hon.

Therese Sjögran, sportchef i Rosengård, håller med:

– För de yngre spelarna tror jag att det är bra, de kanske inte ens har fått mens ännu. Men de får känna att i den här klubben hjälper vi till med frågan. Vi har mensskydd till alla, det ska finnas i sjukvårdsväskan och i omklädningsrummen.

Pressmeddelande i morgon

Förhoppningen är att de nya rutinerna på elitnivå ska kunna utgöra ett underlag som kan komma till nytta i framtiden.

– Forskning är viktigt i det stora perspektivet. Våra loggrutiner blir viktiga i det mindre perspektivet. För att vi själva ska kunna gå tillbaka för att kolla och göra en egen analys. Man kanske kan notera vissa mönster och se att det finns anledning att ta det vidare, säger Lotta Schelin.

Rutinerna och utbildningen kommer att vara en naturlig del i Rosengårds vardag.

Och nu utmanar klubben andra föreningar, aktiva och ledare att haka på.

Under onsdagen går Rosengård ut med ett pressmeddelande om mensutmaningen.se, som ska inspirera och sprida kunskap.

– Vi ska försöka få igång arbetet i så många klubbar som möjligt, säger Therese Sjögran.

”En win-win-situation”

Ska de ta kopiera ert koncept?

– Vi vill gärna att de gör det på samma sätt som vi har gjort, men vill de göra på annat sätt går det lika bra. Vi har modellen och kan dela med oss av den, säger Sjögran.

– Vi har fått hjälp att ta fram ett material som är grundat på kunskap. Men visst hämta informationen var du vill, det spelar ingen roll, men gör något, menar Lotta Schelin.

Libresse har ett kommersiellt intresse i att frågan lyfts, hur ser ni på det?

– Jag tycker att det är en win-win-situation för båda. Det drar nytta av oss, men det är på andra hållet också, säger Therese Sjögran.

– De jobbar med att skapa något som är långsiktigt och hjälper klubbarna. Jag tycker att det är grymt, sen fattar jag att allt vi gör är kommersiellt. Men kan man med de förutsättningarna göra skillnad, så gör jag gärna det alla dagar i veckan, säger Lotta Schelin som har visioner:

– Jag vill personligen ta det så mycket längre. Vi börjar här, lilla jag och lilla vi. Förhoppningen är man får med det på tränarutbildningar på dam- flicksidan på bred front i Sverige, säger hon.