Uppgifter: Förbundet lyssnade inte på matchfixningsuppgifter

Publicerad 2018-03-20

Fotbollsspelaren tackade nej till 200 000 kronor i en Ica-kasse och hörde själv av sig till förbund och polis.

Ändå tvingades ”Alexander” lämna sin flickvän och betala tusentals kronor i månaden till matchfixarna – allt för att undvika att hoten mot honom skulle bli verklighet.

– Det värsta var att ingen ville hjälpa mig, säger han i DN-journalisten Jens Littorins bok ”Matchfixarna – hotet mot nationalsporten”.

Matchfixningsproblematiken har länge legat som ett mörkt moln över svensk fotboll. För bara en vecka sedan var förbundet med när Brottsförebyggande rådet presenterade en rapport om hur påverkan går till och polisen Fredrik Gårdare slog då fast att det kommer förekomma manipulering i årets fotbollsallsvenska.

– Det är ställt utom allt rimligt tvivel, konstaterade han i Sportbladet.

Samtidigt riktas nu hård kritik mot Svenska fotbollförbundet i DN-journalisten Jens Littorins nya bok ”Matchfixarna – hotet mot nationalsporten”. I ett kapitel ur boken, ”Ingen vill tro på Alexander”, som publicerats på DN i dag berättar en svensk fotbollsspelare om hur han styrts av maffialiknande matchfixare – och trots det inte fått något gehör från förbund- eller polishåll när han ville berätta om händelsen.

I stället förvandlades hans liv till ett helvete.

Allt började, enligt Alexander, med att fyra män sökte upp honom med 200 000 kronor i en Ica-kasse – med kravet på att ”vara tillgänglig”.

Alexander tackade nej. Men då förvandlades de 200 000 kronorna till en skuld och sedan till ett krav på månatliga räntebetalningar på tusentals kronor, trots att han aldrig fixat någon match. Pistolhot gjorde att Alexander betalade. Han gjorde till och med slut med sin flickvän för att hon inte skulle dras in i det hela.

”Rent ut sagt förjävligt”

I DN:s artikel berättar han att han redan efter första försöket kontaktade förbundet men att mötet med en tjänsteman där och polis i stället slutade med misstro mot Alexander.

– De säger ju att de vill ha hjälp i kampen mot matchfixning, och så när man erbjuder sig att hjälpa till med att avslöja dom som håller på, ja då får jag höra att det där får du sköta själv. Det är rent ut sagt för jävligt, säger han.

Enligt honom är han långt ifrån ensam att vara i samma situation i Sverige.

– Jag vet att det finns spelare i allsvenska lag som har lagt sig i tre, fyra matcher per säsong. Det märkliga är ju att både en del spelare och matchfixare pratar rätt öppet om det här. Det är som att de vill skryta om det, säger han.

Förbundet: ”Vi beklagar det”

Sportbladet har varit i kontakt med Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som hänvisade till förbundets jurist Tobias Tibell som säger:

– Först vill jag säga att utifrån de anonymiserade uppgifterna i texten så har vi helt enkelt inte möjlighet att identifiera vilken specifik händelse det här handlar om. Men med det sagt är det mycket, mycket beklagligt om den här Alexander vänt sig till oss med ett brottsligt angrepp och inte känt att han fått det bemötande han förväntade sig.

– Tvärtom är vi beroende av att personer som utsätts för påtryckningar vänder sig till oss. Vi välkomnar det. Får vi information om matchfixning så vänder vi på varje sten oavsett nivå, säger Tobias Tibell.

Men det verkar inte som ni levt upp till det här?

– Om Alexander inte upplever att han fått ett bra bemötande så beklagar vi det.

Fotnot: Alexander heter någonting annat egentligen.