U21-honnören ”godkänd” – av försvarsmakten

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2015-07-01

Sportbladet reder ut historien bakom gesten

En gest har blivit signifikativ för ett helt U21-landslag.

Sportbladet återvände till grunden för att ta reda på historien om ”honnören”.

BILDEXTRA: Såg du EM-finalen på plats? Zooma och hitta dig själv i svenska publikhavet på läktarna

Hörna från vänster. Geoffrey Kondogbia når högst och nickar in 2-0 för Frankrike i det första kvalmötet med Sverige på MMArena i Le Mans.

Målskytten Geoffrey Kondogbia, vänsterbacken Layvin Kurzawa och ytterligare ett gäng franska spelare tog turen bakom Patrik Carlgrens mål. Samtliga med handen ovanför ögonen för att spana efter bollen som låg i mål.

Den vi numera känner till som ”honnören”.

– Det finns saker som folk inte har sett i den här matchen. Det svenska landslaget var också ”i rummet” och vet vad som hände, sa målskytten Kondogbia till fransk press efter matchen.

Sverige skulle dock så sin revansch. Två gånger om.

– De gjorde den bakom vårt mål efter 2-0-målet i Frankrike. Då sa vi att i dag vid 3-0 ska de få tillbaka den, sa Isaac Kiese Thelin till Sportbladet efter returmötet på Örjans Vall i Halmstad.

"Handlar om att visa respekt"

Vi ska väl säga det, en riktig honnör ser inte riktigt ut som den Kurzawa och Kondogbia födde. Den är mer vid sidan om ögonen i stället för ovanför dem. Men att byta ut namnet nu vore bara dumt och svenska militären har gett sitt godkännande.

– Den där passar nog bra till fotbollslandslaget, men vi använder den i andra sammanhang, säger försvarsmaktens presschef Philip Simon.

– Vi använder den för att hälsa på en kollega eller chef om man har uniform på sig. Det handlar om att visa respekt för en kollega, fortsätter Simon.

Men det är okej att vi lånar ordet?

– Haha, nu har jag inte sett den på riktigt, men jag har svårt att tänka mig något annat, säger Philip Simon.

Sverige fick sista ordet

Tillbaka till Örjans Vall. Efter 3-0-målet som Oscar Lewicki prickade dit efter ett riktigt skitmål gjorde det svenska laget mycket riktigt honnören som Kiese Thelin berättade. Inte alla spelare mitt bland all glädjeyra, men en del.

När klockan sedan tickade upp på 86 minuter kom ett inlägg mot Florian Thauvin som nickade ner till Kurzawa som kunde slängnicka in 3-1 fyra sekunder. Efter en Kurzawalöpning mot Kristoffer Olsson och sedan John Guidetti med gesten i högsta hugg kunde vi senare skapa en modern klassiker.

För Sverige fick sista ordet efter Lewickis 4-1-mål sedan dess har gesten levt med. Varenda segerbild efteråt innehöll en svensk spelare med en hand ovanför ögonen. Efteråt hyllades gesten världen över och Kurzawa förlöjligades med orden ”fira inte för tidigt” i olika tidningar. En honnör handlar om att visa respekt för en kollega.

– När han gjorde 3-1 så kom han fram och i mitt ansikte och gjorde gesten. Då tyckte, okej, vi gör ett till, vi gör 4-1 så får han smaka. Du vet de brukar säga att karma är karma, sa Guidetti till Sportbladet.

Gjorde gesten för fansens skull

Gesten skulle dock inte gå i graven efter ett play off-spel. När Guidetti satte kvitteringen i EM-premiären mot Italien kom gesten fram igen. En tur bakom målet, handen ovanför ögonen och ett segervrål med de svenska fansen. Efteråt firade hela laget med honnören.

– Det var en liten pojke som frågade mig om jag kunde göra den, och jag håller vad jag lovar, berättade John Guidetti efteråt.

Därefter har den engagerat ett helt land. Grabbar från Angered har gjort den. Tjejer på sociala medier har gjort den.

Och när U21-landslaget skulle ta segerfotot efter EM-guldet i går gjorde de honnören igen.

Den som sammanfogat fansen och U21-landslaget.

Respekt för en kollega.

Gör din egen honnör på sociala medier och markera bilden med #honnören

Fira guldet med en egen unik löpsedel – beställ här!