Morön erbjuds vakanta platsen i damallsvenskan

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Morön kommer att erbjudas platsen i damallsvenskan när Göteborg drar sig ur.

Skellefteå-klubben slutade trea i elitettan den nyss avslutade säsongen.

– Vi inväntar en officiellt bekräftelse innan vi går vidare, säger Svenska Fotbollförbundets tävlingschef Anna Lögdberg.

När svenska mästarna Göteborg FC chockartat lägger ner elitverksamheten finns plats både i damallsvenskan och kommande Champions League-gruppspelet att fylla.

Morön slutade trea i elitettan 2020 efter AIK och Hammarby och står på tur att flyttas upp.

– Vi kommer att ställa frågan till Morön enligt regelverket när allt blir officiellt bekräftat, sedan får de några dagar på sig att svara innan vi eventuellt går vidare. Det blir också en följdverkan på serierna under, säger Anna Lögdberg.

Vad händer med platsen i Champions League?

– Där håller jag på och kollar regelverket hos Uefa. Eventuellt måste jag höra av mig och ställa frågan till dem, jag får återkomma i frågan.

I damallsvenskan den här säsongen var det Rosengård som slutade tvåa bakom Göteborg.

”Känns allvarligt”

För Morön kom beskedet lika plötsligt och oväntat som alla andra.

– Om och när förbundet hör av sig får vi diskutera det i styrelsen, det blir i så fall mycket en ekonomisk fråga. Det känns allvarligt att svenska mästarna måste lägga ner, det vill jag sätta mig in i först också, säger ordföranden Per-Gunnar Stenvall.

Finns det förutsättningar för att ni skulle kunna tacka ja till att spela i damallsvenskan?

– Det finns både ekonomiska fördelar och nackdelar som vi måste utvärdera. Alla vet var vi ligger i landet, å andra sidan är det två lag mindre i damallsvenskan än i elitettan. Det kanske blir mer sponsorintäkter och bidrag, men troligen också högre löner. Vi har trots allt klarat oss bra ekonomiskt under coronatiden.

Håller det befintliga laget sportsligt för att spela i damallsvenskan?

– Vi har i stort sett spikat truppen inför nästa säsong. Vi har några tunga tapp men också någon bra förstärkning.

Morön slutade elva poäng efter Hammarby på andraplatsen i Elitettan.

Inget hopp för Umeå

För Umeå, som åkte ur allsvenskan på målskillnad, innebar beskedet om Göteborgs nedläggning inget hopp om att få en ny chans att spela kvar i allsvenskan.

– Det var inte vår tur, så det finns inget att känna om saken. Det handlar om sportsliga grunder, och vem som har rätten till nästa plats, säger huvudtränaren Samuel Fagerholm.

Skulle de lag som enligt reglerna har rätt till platsen i första hand tacka nej så ska klubben förhålla sig till det då.

– Man vill ju tävla på högsta möjliga nivå, men det är en klubbfråga som vi får ta i beaktande då. Dagens besked känns bara väldigt tråkigt för damfotbollen och för spelarna. Att de svenska mästarna drar sig ur är en stor chock, jag trodde först att var ett skämt, säger Samuel Fagerholm.

Morön
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Morön
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.