Uppmaningen inför Gothia Cup: ”Låt ungdomarna spela”

Föräldrar uppmanas ta ett steg tillbaka inför årets upplaga av Gothia Cup

Av: Emil Carlsvärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Gothia Cup har valt att gå ut med ett öppet brev - samt en instruktionsvideo - inför årets turnering.

Där uppmanar man föräldrar att ta ett steg tillbaka - och låta sina barn spela i fred.

– Vi är många som står för det goda inom ungdomsidrotten, men nu var det dags att sätta ner foten och tydliggöra vad vi vill göra, säger generalsekreteraren Dennis Andersson till Sportbladet.

Gothia Cup 2019 inleds officiellt på måndag. Sedan fyra år tillbaka arbetar turneringen med ett fairplay-projekt som heter ”Celebrate the Game”. I år har man valt att rikta fokuset mot fotbollsföräldrarna.

För inför turneringen har nämligen generalsekreteraren för Gothia Cup, Dennis Andersson, gått ut med ett öppet brev till alla vuxna föräldrar - där man uppmanar dem att ta ett steg tillbaka och låta ungdomarna spela. Detta budskap demonstreras också i en instruktionsvideo under rubriken ”Celebrate the Game - let us play!”.

”Barn slutar idrotta - på grund av negativ press från vuxna”

I brevet skriver generalsekreteraren bland annat: ”Vi kan i dag ta del av studier och rapporter från olika delar av världen, som larmar om att barn slutar idrotta i tidig ålder på grund av negativ press från vuxna”.

Brevet fortsätter:

”Föräldrar som gapar och instruerar från sidlinjen dödar inte bara glädjen för barnen, utan kväver också deras utrymme att utvecklas genom att tänka själv och ta egna beslut på planen”.

Senare i brevet skriver Andersson att frågan ”varför spelar du?” har riktats mot barn i en undersökning vid Michigan State University. Svaret blev inte - som många kanske hade trott - att man vill vinna. Det tog sig inte ens in på topp tio av svaren - utan barnen svarade att de spelar fotboll för att det är roligt, de gillar spänningen, de vill lära sig och vara med sina kompisar.

Generalsekreteraren konstaterar därför: ”Att så många vuxna inte kan hantera tävlingsmomentet gör inte våra ungdomar bättre. Det gör dem bittra. De slutar spela”.

Vill bredda och göra det mer publikt

När Sportbladet når Dennis Andersson berättar han varför man valt att gå ut med det öppna brevet just nu, samt instruktionsvideon.

– Vi driver ju själva en kampanj som heter “Celebrate the Game”, där vi redan arbetat med de här frågorna mycket sedan tidigare. Nu har vi valt att bredda detta och göra det mer publikt. Egentligen är det samma sak som vi gjort sedan flera år tillbaka, bara att det är mer öppet.

Situationen är inte heller så allvarlig som den kanske får att låtas, menar Andersson.

– Det är klart att man spetsar till det lite på sina håll i brevet. Men situationen är onödig, så kan jag säga. Om den är allvarlig får andra bedöma. Vi behöver inte den här hetsen som ett fåtal föräldrar står för, och det är viktigt att påpeka - det är ett fåtal som står för det här. Vi är många som står för det goda inom ungdomsidrotten, men nu var det dags att sätta ner foten och tydliggöra vad vi vill göra.

– Sett till kampanjen vi drivit har vi haft ett enormt genomslag, och vi är på rätt väg. Det handlar om information, och det handlar om att uppmärksamma de föräldrar att de, i sin överambition, går för långt och inte sätter sina barn i centrum, säger Dennis Andersson.

Hur har responsen varit från fotbollsföräldrar efter det här? Responsen från ungdomar?

– Det är klart att den har varit positiv. Det är svårt att komma fram och säga “det är det dummaste vi har hört, klart vi ska fortsätta skälla på barnen”. Nej, det har varit en positiv reaktion. De vi vänder oss till inser, och behöver kanske få en påminnelse - att tagga ner lite, lugna ner sig och sätta barnen i centrum.

”Helt annan atmosfär nu”

Generalsekreteraren menar att man sett en uppåtgående trend under de senaste åren, något man hoppas fortsätter även i år.

– Vi har haft bra effekt på kampanjen i många år nu, där vi bland annat halverat de röda korten. Det är en helt annan atmosfär runt planen tycker jag, och jag tror att det kommer fortsätta så. Gothia Cup är ett gott föredöme för ungdomsfotbollen, både på och utanför planen.

Vad ser du mest framemot med Gothia Cup 2019?

– Att få uppleva den internationella förbrödningen som cupen innebär. Att alla träffas, umgås och lär ifrån varandra. Det är det som är Gothia Cups syfte, och jag hoppas få se det i år med precis som det varit alla andra år, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN