Hon vann kampen för rätt domartröjor

Publicerad 2016-02-24

"Det innebär att vi kan följa domarnas motto med stil och profil"

Amelia Mauritzon

Hon lyfte frågan om kvinnliga storlekar på domarkläderna. Mindre en månad senare verkar Amelia Mauritzon, 20, och hennes domarkollegor i Norrbotten ha vunnit kampen.

– Nu behöver vi inte se ut som att vi lånat kläder från pappas garderob.

Kampen började med några twitterinlägg i Norrbotten. Nu står det klart att Amelia Mauritzon och hennes domarkollegors kamp för kvinnliga domarkläder gått hela vägen. Att det svenska fotbollsförbundet väljer att släppa adidas damkollektion till allmänheten är inte bara en seger för de kvinnliga domarna i Norrbotten, utan en seger för hela den svenska kvinnliga domarkåren, då beslutet gäller hela landet.

– Det här innebär att vi kan följa domarnas motto med stil och profil. Nu behöver vi inte se ut som att vi lånat kläder från pappas garderob, säger Amelia Mauritzon.

Vågar inte tro än

Den 20-årige domaren, ursprungligen från Gävleorten Valbo, är nöjd när Sportbladet når henne under onsdagseftermiddagen. Dagen efter det blev klart att kvinnliga domarkläder kommer komma ut på den allmänna marknaden igen.

– De skulle finnas tillgängliga senast vecka 11, men jag vågar inte riktigt tro på det innan jag ser det själv, säger Amelia, som dömt fotboll sen hon var tolv år gammal.

Med en vidare domarutbildning i Halmstad runt hörnet så satsar 20-åringen fullt ut på domaryrket.

Den minsta storleken S

Den senaste tiden har det dock funnits ett problem för Amelia Mauritzon och hennes domarkollegor – nämligen kläderna.

Dammodeller på domarkläderna var bara tillgängliga för elitdomare.

– Förra året gick det inte att få tag på rätt storlekar. Det fanns heller inga muddar på tröjorna och de gick inte att vika in. När det stod klart att det skulle komma en ny kollektion till i år hade man lite extra stort hopp.

2016-modellen blev dock ett steg bakåt. Och ett steg uppåt storleksmässigt.

– Domartröjorna är en storlek större i år. Den minsta storleken är S och det är alldeles för stort, säger Amelia.

Många bäckar små

Hon valde att uppmärksamma problemet på twitter, och Norrbottentidningen NSD snappade upp problemet. På den vägen har det gått.

Nu verkar belöningen ha kommit.

Något som kan bidra till att fler kvinnor ger sig på domarsysslan.

– Vi som redan dömer kan ju säga ännu mer positivt om det i och med detta och på så sätt få fler kvinnor intresserade. Det är många bäckar små.

Följ ämnen i artikeln