Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-19

Satte bollen via ribban: Ett speciellt mål

Kennedy drar in bollen i krysset.

Här skjuter sig Kennedy Bakircioglü definitivt ur frysboxen i Ajax.

Med ett drömmål ordnade han en överraskande 1–0-seger borta mot italienska Fiorentina.

Nu är den tunga tiden glömd för svensken som gått från iskall till glödhet.

...och sen blev det kramkalas med tränaren Marco van Basten.

När den legendariske forwarden tog över som tränare i Ajax gjorde han klart att det inte fanns någon framtid i klubben för Kennedy Bakircioglü. Svensken hamnade inte bara utanför laget utan även utanför truppen.

Men Kennedy bet ihop och valde att stanna i klubben. Till slut tog han sig tillbaka i laget, men efter ett tag var han tillbaka i frysboxen. Nyligen fick han göra en andra comeback. När Ajax besegrade Feyenoord med 2–0 spelade han 80 minuter och var nöjd efteråt.

Frey chanslös

När det var dags för Uefacupen satsade van Basten åter på svensken ute på högerkanten. Den här gången fick han spela hela matchen. Han tog hand om några fasta situationer och gjorde en klart godkänd insats i 60 minuter.

Sedan tog han hand om huvudrollen. Ajax anföll i djupled, men chansen såg ut att vara borta när Kennedy fick bollen utanför straffområdet. Han la den till rätta och sköt. Träffen var perfekt och via ribbans underkant gick den in bakom en chanslös Sebastien Frey i hemmamålet.

Efter målet kastade han sig jublande i den tidigare så ifrågasatte tränaren van Bastens famn. Målet var Kennedys andra för säsongen.

– Det är ett speciellt mål. Jag fick höra nyligen att jag skulle få lite speltid, men jag försöker bara jobba hårt, säger Kennedy till Voetbal International efteråt.

Lindgren stark i defensiven

Fiorentina, fyra i Serie A – med spelare som Adrian Mutu som gjorde hattrick i helgen och 14-målsskytten Alberto Gilardino i laget – jagade därefter våldsamt en kvittering. Men Ajax, med Rasmus Lindgren som stark defensiv pjäs på mittfältet, stod emot bra. Fiorentina hade svårt att skapa chanser och även när lägena dök upp så var skärpan allt annat än god. Det bästa läget hade Gilardino som slarvade bort sin chans att göra 1–1 och nu har Ajax ett jättebra läge att avancera till åttondelsfinal. Tacka Kennedy Bakircioglü för det.

Ailton nätade mot City

Hemma i Köpenhamn fick FC Köpenhamn 2–2 mot hårdsatsande Manchester City. Förre Örgryteanfallaren Ailton kvitterade för FCK till 1-1 efter 56 minuter. Stephen Ireland gjorde bara fem minuter senare 1–2 för gästerna, men FCK var inte färdiga och i den 90:e minuten kvitterade Martin Vingaard. Ändå fördel City inför returen då det Premier League-klubben gjort två mål på bortaplan.