Joseph Chipolina nätade för Lincoln

Joseph Chipolina.

Varje år i maj ristar ett europeiskt klubblag in sitt namn på Champions League-pokalen.

I går skrev ett lag historia betydligt tidigare än så i turneringen.

Lincoln FC:s Joseph Chipolina satte nämligen 1–0 i kvalmatchen mot Torshavn – landets första CL-mål någonsin.

Förra hösten spelade Gibraltars landslag sin första officiella landskamp någonsin, och i juni tog man sin inledande seger mot Malta. Då landet nu är Uefa-medlem har vinnaren av högstaligan, Premier Division, rätt till en Champions League-kvalplats. I går kväll var det dags för Lincoln FC, ej att förväxla med engelska Lincoln City, att kliva in i turneringens första omgång mot Torshavn.

Det dröjde heller inte länge förrän hemmalaget tog ledningen på Victoria Stadium. I den 18:e minuten satte Joseph Chipolina 1–0 på straff, efter att Lee Casciaro gått omkull. Ett historiskt mål för både Lincoln och nationen Gibraltar.

Tappade in kvitteringen

Torshavn gjorde dock 1–1 i andra halvlek. Levi Hanssen utjämnade. Lincoln hade möjligheter att avgöra, men utnyttjade inte dessa. Därför är läget lika inför returen på Färöarna på tisdag, 8 juni. För vinnaren av dubbelmötet väntar Partizan Belgrad i nästa runda.

Läs Kristopher Karlsson dokument om Gibraltars landslag här (Plus-inlåst).