SvFF:s ordförande: "Är en väckarklocka"

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2015-03-21

Karl-Erik Nilsson reagerar på Sportbladets granskning

Sportbladets granskning visar att bara några få procent av medlemmarna går på de allsvenska föreningarnas årsmöten.

Det får förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att reagera.

– Det är en väckarklocka för oss, säger han.

När Svenska Fotbollförbundet höll sitt årsmöte på Norra Latin i Stockholm var det fullsatt i aulan.

Så är det inte när de allsvenska klubbarna har sina.

Sportbladet har genomfört en stor granskning av svensk föreningsdemokrati och resultatet är alarmerande. De 16 föreningarna har tillsammans 59 779 röstberättigade medlemmar – av dem dök bara 2 683 upp på årsmötena.

Det är 4,5 procent. Inte ens en tjugondel.

– Det intressanta är att 4,5 procent är ganska många personer därför att det finns väldigt många medlemmar. Men när det bara är en sådan andel som går är det lite för lite för att de som är valda kan säga att de har ett starkt mandat, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Gefle hade 23 medlemmar

Han har tagit del av resultaten i granskningen och är glad att problemet uppmärksammas.

– Det är klart att vi har en utmaning. Det är otroligt viktigt att vi vitaliserar föreningsdemokratin så att fler kommer. Naturligtvis är det intressant läsning och en väckarklocka för oss.

Farorna med demokratikrisen är allra tydligast när det kommer till Gefle IF – där bara 23 medlemmar besökte årsmötet. Ordföranden Leif Lindstrand konstaterade att det inte krävdes mycket för att få honom ersatt av "vilken jävla stolle som helst".

– För varje organisation, för varje förening och för varje del i vår rörelse är det här en utmaning, säger Karl-Erik Nilsson.

"Hälsan tiger still"

Ser du några faror med att det ser ut som det gör?

– Som sagt, jag tror att det är en väckarklocka för oss alla att anstränga sig för att få fler medlemmar att komma till mötena. Det är kanske också så att hälsan tiger still, det tuggar på, man vet att det funkar och man har tillit. Men det är ju på årsmötet som röstandet ska ske och därför är det där det avgörs. Då är det angeläget att man kommer i större utsträckning.

Han vill samtidigt se det ur ett större perspektiv.

– Det är viktigt att konstatera att det här är inget fotbollproblem, det är ett demokratiproblem för den ideella rörelsen och för svenskt föreningsliv över huvud taget. Så det finns skäl för idrotten att ta föreningsdemokratifrågorna på allvar.

Följ ämnen i artikeln