Hemligheten bakom Olivia Schoughs lyft

Publicerad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

GÖTEBORG. Petad inför Algarve i våras, men i höst har Olivia Schough slagit sig in i landslaget igen.

Förklaringen bakom lyftet handlar om hård satsning med personlig fystränare.

– Jag bestämde mig förra säsongen för att jag behövde steppa upp, säger hon.

Olivia Schough har en landslagskarriär som gått lite upp och ner. Hon fick aldrig plats i Peter Gerhardssons allra första trupp, men kom med senare. Hon deltog i VM 2019, men petades i vintras till Algarve cup.

Det var ett hårt slag.

Men tanken på OS och ett kommande EM har triggat när vardagen i Djurgården varit motig.

Peter Gerhardsson har noterat att den offensiva spelaren varit i form och valde att ge henne förtroendet från start mot Lettland.

Detta delvis för att få in hennes tillslagsfot på fasta, när Kosovare Asllani tvingades avstå matchen.

Olivia Schough tackade för förtroendet, slog bra servar och gjorde ett av Sveriges sju mål mot Lettland.

Ett mål som värmde.

– Det var länge sedan jag startade och jag ville visa mig så mycket som möjligt. Vi talade om det innan jag minns inte när jag gjorde mål senast, säger Schough efteråt.

Det var 2018.

– Det var så skönt. Det var en perfekt pass från Anna (Anvegård) som jag bara kunde ta med ner och stänka dit. Det var otroligt skönt, jag har glömt hur det känns, säger Olivia Schough.

”Otroligt att det ska behövas”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hon är medveten om att Lettland var ett enkelt motstånd, att andra kan gå före när svårare lag står på andra planhalvan.

– Jag vet att konkurrensen är stenhård på min position och att jag fick chansen idag betyder mycket. Det är väldigt viktigt för mig. Jag försökte göra så gott jag kunde för att visa upp mig, sen är det ett motstånd som inte är som Island. Men jag är väldigt glad för att jag får ha fått starta och så får vi se hur det blir sen.

Har du tvivlat under perioden som då stått utanför?

– Ja, de dagarna har jag haft. Men jag bestämde mig tidigt förra säsongen, eller i slutet av säsongen, att jag måste steppa upp. Jag har tränat hårdare och fokuserat mycket på mig själv för att bli bättre.

Kan du vara konkret?

– Förra året hade vi knappt någon fysdel i klubben och jag har tagit tag i det i år så jag har en egen fystränare. Det har funkat superbra. Jag känner att jag har blivit starkare och snabbare och det gör att jag orkar ta initiativ hela tiden och har byggt upp en tro på mig själv på det sättet.

Mittbacken Magdalena Eriksson hyllar lagkamratens driv.

– Ska man se det från det positiva håller är det väldigt bra av Olivia att göra det själv, att ta det ansvaret och ha det drivet. Men det är otroligt att det fortfarande ska behövas, jag tror inte bara att det är i Djurgården de haft det problemet. Det är otroligt synd att det är så i damallsvenskan om man ska jämföra med hur vi har det i England där det är helt andra ekonomiska förutsättningar och allt runt om är på plats, säger Chelseaspelaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.